FDA Kanser İçin Yeni Bir Gen Değişimi Tedavisini Onayladı
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ikinci kez, bir gen değişimi kanser tedavisini onayladı. Bu seferki tedavi, agresif bir kan kanseri türü olan Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DLBCL) için kullanılacak. Bu riskli tedavi, bağışıklık sistemini yeniden yapılandırmaya yönelik önemli bir adım.
Kanser İçin “Canlı İlaç”
Yescarta adı verilen yeni gen terapisi, bir biyo-farmasi şirketi olan Kite tarafından geliştirildi. Yescarta, hastanın kendi bağışıklık sisteminin yeniden yapılandırılması ve kendi hücrelerinin birer “canlı ilaca” dönüştürülmesiyle uygulanıyor.
Bu tedavi; şu an için sadece, kemoterapi tedavisinin iki veya daha fazla kez başarısız olduğu yetişkin hastalara uygulanacak.
Kaybedecek Bir Şeyi Olmayanlar İçin Bir Umut
Her beş agresif NHL vakasından üçü DLBCL çeşididir. DLBCL hastalarının yalnızca % 7’si mevcut standartlardaki tedaviden tam bir yanıt alıyor ve hastaların ortalama yaşam süresi yaklaşık 6 ay olarak öngörülüyor.
Yeni tedaviye bir yılda 3.500 Amerikalı aday olabilecek ve her hasta için tedavi masrafı 373.000 dolar olacak. Yescarta hastayı ölüme kadar götürebilecek riskler taşıyor olsa da zaten hiçbir umudu kalmamış olan hastalar için yine de oldukça umut vadedici olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Futurism
Submit a Comment