Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

“Hızır” Adlı Drone, Acil Durumlarda Hastalara Kan, İlaç ve Tıbbi Ürün Taşıyacak

“Hızır” Adlı Drone, Acil Durumlarda Hastalara Kan, İlaç ve Tıbbi Ürün Taşıyacak
Özge Uçar

Erzurum’da görev yapan 2 doktor ve 1 makine mühendisi, ilk yardım gerektiren durumlarda hastalara daha hızlı bir şekilde kan, ilaç ve tıbbi ürün sevkiyatı yapabilmek için yeni bir drone sistemi geliştirdi. “Hızır” ismi verilen drone, özellikle kan ürünlerinin gönderilmesinde güçlük yaşanan bölgelerde hayat kurtaracak.

Trafik kazası, ağır yaralanma ya da doğum gibi acil müdahale gerektiren durumlarda her saniye hayati öneme sahip. Ne var ki, büyükşehirlerde trafik sorunları ve kırsal bölgelerdeki yol şartları devreye girdiğinde tedavi bekleyen hastalara hızlı bir şekilde yardım ulaştırmak her zaman mümkün olmuyor. Bu sorunu çözmek için kolları sıvayan Dr. Can Özlü, Dr. Sami Engin Muz ve mühendis Hilmi Sefa Yangal, hava yolunu kullanarak en hızlı şekilde kan, ilaç ve tıbbi ürün naklinin yapılması için Hızır adı verilen yeni bir drone sistemini geliştirdi.

Yaklaşık bin metre yüksekliğe çıkıp saatte 50 kilometre hıza ulaşarak 25 kilometrelik uçuş mesafesine sahip olan Hızır, tek seferde 20 ünite kan taşıyabiliyor.

Yürüttükleri proje hakkında Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Dr. Can Özlü, binlerce insanın hayatını kurtaracak teknolojinin detaylarını şöyle anlattı:

“Hızır’ın taşıma haznesi büyük ve kullanışlı. Hızır bu özelliklerinin yanı sıra ilaç ve tıbbi ürünler de taşıyor. Hızır’ın teknik aksamına elektroşok sistemini uygulamayı düşünüyoruz. Bu şok sistemi sayesinde kalp krizi geçiren kişilere de drone ile müdahale edilebilecek. Hızır, başta organ ve kan ürünlerin yanı sarı ilaç, panzehir gibi tıbbi ürünleri de ilgili merkeze ulaştırıyor.”

Hızır drone sisteminin işleyişine yönelik detaylara aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:

Kaynak: Anadolu Ajansı , Demirören Haber Ajansı

 

 

Submit a Comment