Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dr. Paul Size 2022 Yılından Sesleniyor

Dr. Paul Size 2022 Yılından Sesleniyor
Özge Uçar

Bundan 5 yıl önce mobil uygulamaların hayatımızda bu kadar yer edeceğini düşünür müydünüz? Ya da “yapay zekâ” sizin için bir anlam ifade eder miydi? 21. yüzyılda dünyamız, tarihte hiçbir dönemde rastlanmayacak cinsten hızlı bir dönüşüm geçiriyor. Gelişmekte olan teknolojiler, sağlık alanında kısa bir zaman içinde yaptığımız işlerin ayrılmaz parçaları haline gelebilir. Bundan 5 yıl sonra, teknoloji bir doktorun iş yaşamını nasıl dönüştürecek? Dr. Paul size 2022 yılından sesleniyor:

“Merhaba, ben Doktor Paul. Kronik hastalığa sahip kişiler için tele tıp hizmeti veren bir polikliniğin sahibiyim. Yaklaşık 5 yıl önce hastalarıma daha iyi sağlık bakım hizmeti verebilmek için yeni sağlık teknolojilerinden yararlanarak yapay zekâ destekli yeni bir ‘klinik karar destek sistemi’ ile işbirliğine gittim. Bu işbirliği sayesinde, bugün inme ve kalp hastalıklarını erken teşhis ederek hastaların hayatını kurtarıyorum.

İçinde bulunduğum 2022 dünyasında, sağlık personellerinin veri yönetimi gibi dijital becerilere sahip olması kritik öneme sahip. Polikliniğimde hasta verilerini analiz ederek teşhis ve tedavi süreçlerine katkı sunan bilgisayar programlarından yararlanıyorum. Bu yüzden, yanımda çalışan sağlık personellerinin de bu teknolojileri kullanacak bilgisayar becerilerine sahip olması lazım. Bunun için sıklıkla ekibimin dijital IQ’larını geliştirmelerine yardımcı olan eğitimler düzenliyorum.

Günümüzde ilaçlar önemli ölçüde dijital dönüşümden etkilenmiş durumda. Bugün tedavide kullandığımız dijital ilaç kutularını ve sensörlü hapları bundan 5 yıl önce hayal bile edemezdim. Bu dijital ilaçlar sayesinde reçete ettiğim ilaçların takibini yapabiliyor ve  hastaların oluşturduğum tedavi planına bağlı kalıp kalmadıkları izleyebiliyorum.

Günümüzde, gen teknolojisi çok ilerlemiş durumda. Özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinde, hastalarımızın gen haritalarını çıkartarak belirli hastalıklara olan eğilimini tespit edebiliyoruz. Ben de, yaklşık 2 yıldır meme ve yumurtalık kanserine yatkınlık taşıyan BRCA genine sahip hastalarımı tespit etmek için DNA dizileme yöntemini kullanıyorum.”

Kaynak: Life Science and Healthcare Predictions 2022

Submit a Comment