Şizofreni Hastaları İçin Yardımcı Avatarlar
İlaca cevap vermeyen şizofreni hastaları halüsinasyonlarında kendilerine eziyet eden varlıkların avatarlarını oluşturan bir bilgisayar aracılığıyla halüsinatif sesleri bastırabiliyor.
Şizofreni; düşünceleri, hisleri ve davranışları etkileyen, yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebilen bir durum. Bu hastaların dörtte biri ilaca cevap vermemektedir. İngilizlerin uyguladığı Avatar terapisi, hastaların işitsel halüsinasyonlarının sıklığını ve yoğunluğunu azaltıyor. Terapi ayrıca hastaların günlük yaşamındaki karışıklıkları ve duydukları seslerden kaynaklanan sanrıları da azaltabiliyor. Örneğin deneye katılan üç hasta halüsinatif sesleri artık hiç duymuyor.
Terapi için oluşturulan bilgisayar yazılımında oyun teknolojisi kullanıyor. FaceGen yazılımı aracığıyla hastalar gördüğü halüsinasyonlarda, kendilerine eziyet eden kişilerin yüzlerini ve seslerini bilgisayarda oluşturabiliyorlar. Hasta kontrolü alana kadar doktorlar oluşturulan kopyalar aracılığıyla hastayla konuşabiliyor. Araştırmacılar seansları ayrıca bir MP3 aracılığıyla hastalara dinletip kendilerini rahatsız eden seslerin üstesinden nasıl geldiklerini hatırlatıyorlar.
Deneyde yaşları 14 ile 74 arasında değişen, AstraZeneca firmasının Seroquel ve Bristol-MyersSquibb firmasının Abilify gibi antipsikotik ilaçlara cevap vermeyen hastalar yer aldı. Hastalar hem genel tedaviye hem de 30 dakika süren yedi seanslık terapilere katıldılar. Terapiden sonra hastalar psikotik bulgu ölçeklerine, seslerle ilgili inançlarına ve depresyona göre değerlendirildi.
Deney sonuçlarına göre Avatar terapinin hastaya ortalama etkisi şizofreni için diğer farmakolojik olmayan tedavilere ve bilişsel davranışçı terapilerine göre en az iki kat daha fazla. Hatta hastalar birinin iki seans sonrasında artık halüsinatif sesler duymadığı gözlemlendi. Ayrıca ölümü düşünen hastalarında intihara eğilimlerinde azalma oldu.
Submit a Comment