Afrika’da Kanserle Mücadele İçin Kıtalararası Tele-Tıp Teknolojileri Kullanılıyor
Amerikalı kanser uzmanlarını Afrika hastaneleriyle bağlayan bir tele-tıp programı yakında diğer ülkelere de yayılarak kanser teşhisini kolaylaştıracak.
Partners for Cancer Diagnosis and Treatment in Africa adlı program American Society of Clinical Pathology (ASCP) ve Clinton Health Access Initiative tarafından yürütülmeye başladığından beri geçtiğimiz Mayıs ayında ilk başarılı tele-tıp danışmanlığını gerçekleştirdi. Bu program şimdilik Amerikalı uzmanları Rwanda’daki Butaro Hospital’ın 27 yataklı kanser merkezine bağlıyor.
Bu başarının ardından ASCP ise önümüzdeki 3 yıl içerisinde Uganda, Botswana, Swaziland, Lesotho, Liberya ve Haiti’de telepatoloji tesisleri açacağını duyuruyor.
“Kanser düşük ve orta gelirli pek çok ülkenin önde gelen ölüm sebeplerinden biridir çünkü gelişmiş teknoloji kullanan yeterince patolog ve laboratuvar uzmanı yoktur. Teşhis edilmeyen veya çok geç teşhis edilen kanser vakaları yüzünden, gelişmiş ülkelerdeki sağlık sistemi devleriyle ortak çalışarak daha düşük maliyetli ve etkili çözümler üretme ithiyacı duyuyoruz.”
– University of California-Davis’ten Patolog Regina Gandour-Edwards
Vecna Cares ve Health eVillages tarafından desteklenen telepatoloji programı ABD’de kullanılmaya başlanan son tele-tıp teknolojilerinden biridir. Butaro Cancer Center’daki araştırmacılar ise şimdilik GE Healthcare and UPMC tarafından geliştirilen bir tele-tıp platformunu kullanarak biyopsi topluyor, bulut tabanlı ortamlarda depoluyor ve ABD’deki patologlarla ortaklaşarak teşhis ve tedavi planları belirliyorlar.
Uzmanlar bu tele-tıp platformlarının yakında HIV, sıtma, tüberküloz, Ebola ve Zika gibi virüslerle mücadele için de kullanılabileceğini söylüyor.
Submit a Comment