Afrikalı Bir Doktorun AIDS ile Sıra Dışı Mücadelesi
Çeşitli mesleklerden insanlar hedef kitlelerine ulaşmak ve onlarla iletişime geçebilmek için sosyal medyayı kullanıyor. Bu konuda bilinçlenen ve strateji oluşturan bu insanlar amaçlarına rahatlıkla ulaşıyorlar.
Anova Health Instıtute’de HIV (Human Immunodeficiency Virus)’in yayılmasını ve anneden çocuğa geçmesini engellemek adına yıllarını harcayan bir doktor da sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla çalışmalarına farklı bir boyut kazandırdı.
Doctor van Zyl gece yarısından sabah 6’ya kadar sosyal medya üzerinden HIV ve AIDS hakkında sorulan soruları cevaplıyor. Meslektaşları bu yaptığını takdir ediyor ve çok yenilikçi buluyorlar.
Bu doktor birçok ünlü ile iletişime geçiyor. Afrika’daki sağlık sektörü liderleri ile konuşuyor. Bu sayede daha güçlü adımlar atabiliyor. Örneğin; Afrikalı dijital girişimci Jepchumba ve Aviro Health’in kurucusu Dr. Musaed Abrahams ile görüşmeleri sonucunda bir mobil uygulama tasarlandı. Bu uygulama HIV tespiti için hemşirelere yardımcı olacak. Tedaviye ne zaman başlanması gerektiğini belirleyecek. Hangi tedavinin uygulanması gerektiği konusunda da hemşirelere yol gösterecek.
Dünya genelinde HIV/AIDS’ten etkilenmiş 35-40 milyon insan var. Bunların 25 milyonu Sahra altı Afrika’da, 6.4 milyonu ise Güney Afrika’da yaşamakta. Nüfusu yaklaşık 54 milyon olan Güney Afrika’da yaşayan insanların %10’undan fazlasına bu virüs bulaşmış durumda. Bu rakamlar dünyada HIV’in en çok etkilediği yerin Güney Afrika olduğunu belgeliyor.
Jepchumba: “Sağlık sektörü için iç karartıcı bu durum teknoloji ile umut bulacak.” dedi. Doktorların yenilikçi olduğunu ve onların Afrika için çok faydalı olacaklarını da belirtti.
Doktor van Zyl da sosyal medya ile farkındalık oluşturup toplumun bilinçlenmesi gerektiğini savunuyor. Bu yolda çalışmalar yapan van Zyl sayesinde Afrika halkı bilinçleniyor. StudentMediaProductions videosundan ise sadece Afrika halkı değil yurt dışından da birçok insan faydalanabiliyor.
“Afrika’da her 3 hamileden birisi AIDS’li bebek dünyaya getiriyor. Eğer zamanında ilaçlar kullanılırsa bebekler dünyaya sağlıklı gelecek.” diyen Sindi van Zyl günde 4 saat uykunun ona yettiğini ve geri kalan saatlerde var gücüyle HIV’i önlemek için çalışacağını söyledi.
İnsanların Facebook, Twitter, mail ve mesaj yoluyla kendisine ulaşabildiğini söyleyen doktor onların isimlerini bilmeksizin hepsine yardım etmeye çalışıyor. Yazanların isim vermek istememesini ise toplumun AIDS’lileri damgalamasına bağlıyor.
Doktor Sindi van Zyl, dünyada örnek alınması gereken yenilikçi ve yardımsever bir insan. Afrikalı doktor sadece kendi ülkesi için değil tüm dünyanın bilinçli olması için çalışıyor. Sosyal medyayı çok güzel bir şekilde kullanan van Zyl birçok hastaya aynı anda ulaşabiliyor. Onun sosyal medyada yaptığı çalışmalar sayesinde AIDS’li insanlar birbirleri ile ve hasta olmayan diğer insanlarla daha rahat konuşabiliyorlar.
Submit a Comment