Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Aritmiyi Fark Eden Algoritma, Uzmanlardan Daha Başarılı

Aritmiyi Fark Eden Algoritma, Uzmanlardan Daha Başarılı
Çağatay Gültekin

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, yeni bir algoritma geliştirildi. Giyilebilir teknolojilere entegre edilen bu algoritma ile kalp atış ritim verileri kontrol ediliyor. Bu sayede, aritmi olarak adlandırılan düzensiz kalp atışı rahatsızlığı kontrol altında tutulabiliyor.

Geliştirilen algoritma sayesinde, teknolojinin insana karşı üstünlüğü gözle görülür bir duruma geldi. Araştırmacıların notlarına göre; algoritma, kardiyologlardan daha iyi performans ortaya koyuyor. Ayrıca algoritma, hastane dışındayken de kıyafet sayesinde veri okuyabildiği için daha avantajlı.

Araştırmada bulunan bir öğrenci olan Awni Hannun, projenin anormallikleri fark etmesinin öne çıkan tek özelliğinin olmadığını belirtiyor. Algoritmanın algıladığı düzensizlik sayısının yüksek olması, projeye büyük önem kazandırıyor.

14 Farklı Düzensizlik Teşhis Edilebiliyor

Aritmiden şüphelenen kişiler, doktora giderek EKG çektirirler. Bazen cihaz, sorunu tam olarak tespit edememe problemi yaşamaktadır. Doktorlar bu durumda, taşınılabilir bir EKG cihazını hastaya verir ve iki hafta boyunca onu giyinmesini ister. Sonrasında da yüzlerce saatlik veri, saniye saniye incelenerek düzensizlikler tespit edilmeye çalışılır. Stanford Makine Öğrenmesi Grubu üyesi olan Andrew Ng, bu sistemin zorluğunu gördü ve ekip olarak bu sorunu çözmek için yola çıktılar. Derin öğrenme yeteneğine sahip bir algoritma geliştiren ekip, EKG cihazının verilerinden 14 tip aritmiyi ayırt edebilme başarısı gösterdi. Kalp atış takip ekranı firması olan iRhytm ile anlaşan ekip, yedi ay sonrasında teşhiste bulunabilen bir sistem ortaya çıkardı.

Araştırmacılar; algoritmanın, ilerleyen dönemlerde kardiyologlara yardımcı olabileceği günlerin geleceğini umut ediyorlar. Doktorlara zaman kazandırma ve hastaların hayat kalitelerini arttırma konusunda katkı sağlamalarını arzu ediyorlar.

Ekibin geliştirdiği algoritma, iRhytm’in EKG cihazından gelen verileri işliyor. Küçük bir bandı göğüslerine yapıştıran hastalar, iki hafta boyunca günlük hayatlarına devam ediyorlar. Bu sırada cihaz kalp atışlarını kayıt ediyor. Algoritmanın doğruluğunu test etmek için 300 EKG sonucunu, 3 uzman kardiyoloğa veren ekip; aynı sonuçları aynı anda algoritma ile inceledi. Sonuç olarak; algoritma, uzmanlardan daha başarılı şekilde teşhis koydu. Algoritmanın yorulmaması, süreçte büyük bir avantaj sağladı.

Kaynak: Futurity

Submit a Comment