Tıbbın Geleceği: Arttırılmış Gerçeklik
- Sonat Çakmak
- 30 April 2019 18:12
Arttırılmış gerçeklik teknolojilerinin gelişmesi, tıbbın birçok alanında sağlık profesyonellerine kolaylık sağlıyor. Arttırılmış gerçeklik; gelecekte beyin ameliyatlarının yapılış şeklini değiştirebilir, radyolojide çığır açabilir ve plastik cerrahi için yeni imkanlar sunabilir.
Sanal, arttırılmış ve karma gerçeklik; aralarında tıp ve sağlık endüstrisi de bulunan birçok endüstride aktif olarak kullanılıyor. Bu teknolojiler günümüzde oldukça popüler olsa da aslında uzun süredir kullanılıyorlar: Robert Mann, 1965 yılında yayımladığı Sanal Gerçekliğin Bin Yüzü adlı makalesinde tıptaki ilk sanal sistemi dünyaya tanıtmıştı.
Tıpta 1960 ve 1990 yılları arasında arttırılmış gerçeklik uygulamaları yapılmış olsa da, “arttırılmış gerçeklik” terimi 1990’lardan sonra kullanılmaya başlandı. Günümüzde arttırılmış gerçeklik, tedavi süreçlerinde hekimlere ve cerrahlara Bilgisayarlı Tomografi (CT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme yolları aracılığıyla arttırılmış bilgi sağlıyor.
Arttırılmış Gerçeklik Beyin Ameliyatını nasıl değiştirebilir?
Arttırılmış gerçeklik sayesinde yakında beyin tümörlerini çıkarmak çok daha kolay olacak: Cerrahlar, hastanın beynini ameliyat esnasında simültane bir biçimde görebilecek. Bu inovatif görüntüleme sistemi için Alman medikal teknoloji şirketi Brainlab ve Amerikan sanal gerçeklik teknolojileri şirketi Magic Leap bir ortaklık gerçekleştirdi. Şirketler, bu teknoloji aracılığıyla; yeni nesil ameliyat, radyoterapi tedavisi, yoğun bakım ve radyoloji odaları oluşturularak sanal ve fiziksel dünyanın birleştirileceğini söyledi.
Arttırılmış Gerçeklik ile Hastanın Derisinin Altını Görmek
Alberta Üniversitersi Bilgisayar bilimi yüksek lisans öğrencileri Ian Watts ve Michael Fiest, ProjectDR ismini verdikleri bir arttırılmış gerçeklik sistemi geliştirdi. ProjectDR, CT taramaları ve MRI verileri gibi medikal görüntülemeleri direkt olarak hastanın vücudunda gösteriyor. Görüntüleme, hasta hareket ettikçe onunla beraber hareket ediyor; böylece doktor, hastanın dâhili anatomisini tam olarak görebiliyor.
Arttırılmış Gerçeklik ile Dokuların Altını Görmek ve Damarları Yeniden Birleştirmek
Londra Imperial Koleji araştırmacıları, estetik ameliyat esnasında hastanın damarlarının yerini saptamak ve onları yeniden birleştirmek için cerrahlara yardım eden bir arttırılmış gerçeklik teknolojisi tasarladı. Microsoft HoloLens isimli arttırılmış gerçeklik teknolojisi, St.Mary’s Hastanesi’nde gerçekleşen bir ameliyatta ilk defa kullanıldı. HoloLens aracılığıyla cerrahlar; hastanın kemiklerini, damarlarını ve hedeflenen noktanın konumunu net bir şekilde görebiliyor. HoloLens sayesinde, hastanın anestezi altında geçirdiği sürenin ve insan hatasından kaynaklanabilecek bir sorun olma ihtimalinin azalması bekleniyor. Kaynak: Interesting Engineering
Related Posts
Sanal Gerçeklik ile Canlı Yayın Olarak İzlenilecek İlk Kanser Ameliyatı!... 04 April 2016 18:19 | Kubilay Han Uluerim
Tıp Fakültesi Adayları Sosyal Medyada Takip Ediliyor... 14 July 2014 10:15 | Ceren Gülpınar
Microsoft Elektronik Sağlık Kayıtları İçin Medelinked Platformuyla Birleş... 17 August 2016 18:28 | Kubilay Han Uluerim
Oxford Üniversitesi Sanal Gerçeklik ile Paranoya Tedavisi Yapıyor... 10 May 2016 15:02 | Kubilay Han Uluerim
SON YAZILAR
- Astronotlar İçin Üç Boyutlu Baskı ile İnsan Dokusu ve Kemiği Basıldı
- Geliştirilen Yeni Teknoloji Sayesinde Hastanede Geçirdiğiniz Süre Azalabilir
- Manyetik Nanotanecikler, Tümörleri İmha Ediyor
- Yeni Geliştirilen Protez El, Ampute İnsanların Hayatını Kolaylaştırıyor
- Otonom Emici Bez, İdrar Yolu Enfeksiyonunu Teşhis Ediyor
Submit a Comment