Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bioprint İle Karaciğer Dokusu Üretildi

Bioprint İle Karaciğer Dokusu Üretildi
Kubilay Han Uluerim

 

UC San Diego araştırma ekibinin yaptığı son açıklamaya göre, kök hücre kullanarak bioprint yöntemiyle, hızlı bir şekilde karaciğerin ufak bir parçası üretildi. Daha önceki denemelerin aksine bu hücreler, karaciğerin doğal dokusuna çok daha fazla benzerlik gösteriyor.

Bu ciğer dokusu, uyarılmış pluripotent kök hücrelerinin altıgen şeklinde loblara dönüştürülmesi ve sonra üç boyutlu olarak bioprint sistemiyle basılmasıyla elde ediliyor. Karaciğer hücrelerinin dışında yağdan ve göbeğe yakın toplardamarlardan elde edilen kök hücreler de bu işlemde kullanılıyor. Bu üç hücre türünün daha büyük gruplar halinde birleştirilmesiyle uzun vadede çalışan bir karaciğer elde edilmesi ve hastalara nakledilmesi planlanıyor.

Araştırma 8 Ocak 2016 Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlandı. Proje Jacobs School of Engineering’de nanoteknoloji mühendisi olan Shaochen Chen, Institute of Engineering in Medicine’den Shu Chien ve Department of Bioengineering’den Xuanyi Ma tarafından yönetiliyor.

Her doku 3x3mm boyutunda ve 0.2mm kalınlığında, iç dokular ise 0.9mm çapında. İki boyutlu tabakalar veya üç boyutlu dilimler halinde dizilen hücreler difüzyon yoluyla beslenebiliyor. Fakat daha kalın örnekleri beslemek için kan damarlarıyla bir bağlantı kurmak gerekiyor. Ağız ve göbekten alınan hücrelerle bu tür kan damarlarının oluşturulması mümkün kılınıyor.

Organovo

Diğer bir yenilik ise UCSD’nin geliştirilen yöntemle bu tarz hücrelerin saniyeler içinde üst üste bioprint etmesi. Fotolitografi yöntemine benzeyen, UV ışınlarıyla hücrelerin gömülü olduğu hydrogelleri altıgen şekline getirme yöntemini bulan Chen, 2013 yılında Japonların minyatür ciğer tomurcukları oluşturduğunu fakat bioprint yöntemini kullanmadıklarını söyledi. San Diego’nun Organovo şirketi gibi kurumlar halihazırda bioprint ile karaciğer hücresi üretiyor. Şirket ExVive3D ile 40 gün çalışan karaciğer dokusunu test için hizmete sunuyor. Organovo’nun geçtiğimiz ay kurduğu Saṃsāra Sciences şirketi ise karaciğer dokusu üretip araştırmacılara satıyor.

National Institutes of Health tarafından finanse edilen UCSD araştırmacıları ise karaciğer dokusu modeli için patent başvurusu yapmış durumda.

Submit a Comment