Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bu ‘Mikromotorlar’ İlacınızı Güvenle Almanız İçin Midenizin Kimyasını Değiştiriyor

Bu ‘Mikromotorlar’ İlacınızı Güvenle Almanız İçin Midenizin Kimyasını Değiştiriyor
Derya Öztürk

Bazı ilaçların mide asidi tarafından zarar görmesini engellemek üzere mikromotorlar geliştirildi. Üstelik bu biyolojik olarak parçalanabilir moleküler motorlar, mide asidinin kendisini yakıt olarak kullanıyor.

Diyabetiklerin insülinlerini oral yolla alamamasının bir nedeni vardır: Mide asidi, onları veya antibiyotikleri çözmekte oldukça etkilidir. Bu nedenle bazı ilaçları kullanmadan önce hastaların mide asidini bastıracak başka bir ilaç kullanması gerekir. San Diego’daki bir araştırmacı ekibi bu soruna, midenize doğru yüzdükçe pH’ı yükselten mikroskobik boyutlarda bir “ilaç ulaştırma aracı” geliştirerek çare buldular.

Ülser veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, “proton pompa inhibitörleri” olarak bilinen ikincil bir ilaçla beraber kullanılır. Bu kimyasal maddeler, mide asidinin üretimini geçici olarak durdurarak ilacın zarar görmeden çalışmasını sağlar. Fakat bu ilaçlar uzun süreli kullanımlarda baş ağrısından depresyon ve anksiyeteye kadar çeşitli hastalıklara sebep olurlar.

UCSD’nin “mikromotorları”, küresel bir magnezyum çekirdeğini çevreleyen titanyum dioksit (Ti02) bir koruyucu kabuktan oluşuyor. TiO2 tabakasının üstünde bir antibiyotik ilacı tabakası ve bunun üstünde ise motorun mide duvarına yapışmasına yardımcı olan, pozitif yüklü bir polimerden oluşan başka bir tabaka yer alıyor.

Gerçekten güzel olan kısım ise şu: Bu motorlar, midenin kendi asidini bir yakıt kaynağı olarak kullanıyorlar! Magnezyum katmanı, itme kuvveti oluşturabilmek üzere mide asidini kullanıyor ve aynı zamanda mide asidinin azalmasını sağlıyor. Midenin pH’ı doğru seviyeye geldiğinde, motorlar ilaçlarını bırakıp çözülme işlemini bitiriyorlar.

Bu cihazlar henüz çok yeni olduğu için antibiyotiklerinizi birkaç sene daha aynı şekilde kullanmaya devam etmeniz gerekecek gibi görünüyor.

Kaynak: Engadget

Submit a Comment