Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Büyüyen Zika Virüsü Tehlikesine Google’dan Müdahale

Büyüyen Zika Virüsü Tehlikesine Google’dan Müdahale
Kubilay Han Uluerim

San Francisco Kamu Sağlığı Departmanı’nın Perşembe günü açıkladığına göre, San Francisco vatandaşlarından birinin, Zika virüsü için yaptırdığı testlerden pozitif sonuç aldığı söyleniyor. California’daki 6 Zika virüsü vakasında, hastaların bu virüse yurtdışında maruz kaldığı söyleniyor. Ocak ayında yaptığımız, haberden sonra gelen bu gelişme, salgın olasılığının arttığına işaret ediyor.

Salgın hastalık uzmanlarının endişelerine göre, bu virüs eğer engellenemezse yüzbinlerce kişiye yayılarak, 2016 yılında Porto Riko’da yeni bir salgını başlatabilir. Daha önce görülen dang humması ve chikugunya gibi, sinekler aracılığıyla yayılan salgın vakalarını örnek veren bilim adamları, tedbir almaya başlamış durumdalar. Olası bir salgına karşı savaşmak için UNICEF ile anlaşan şirket, bir çok farklı kaynaktan Zika ile ilgili bilgi toplamak için bir platform oluşturma kararı aldı. Tehlike o kadar büyük ki, bu projeye Google bile ortak oldu.

160126115844-04-zika-virus-super-169

Geniş çapta farkındalığın arttırılması, yeni aşıların üretilmesi, teşhis yöntemlerinin geliştirilmesi ve sivrisinek nüfusunun azaltılması için UNICEF’e 1 milyon$ bağış yapan Google, virüsün yayılmasını engellemek için her türlü desteği vereceğini söylüyor. ArsTechnica’nın raporlarına göre, yeni geliştirilen bu platform sayesinde, hükümetlerin ve sağlık kuruluşlarının hastalığı gözlemlemesi ve olası bir salgında gerekli yönlendirilmelerin yapılması kolaylaşacak. Bu sayede lojistik ve sağlık personeli desteğinin doğru idare edilmesi sağlanacak.

İnsanların Google’ı kullanarak, virüs hakkında bilgiler elde etmesi tavsiye ediliyor. Özellikle semptomlar, tedavi olanakları ve kamusal sağlık uyarılarıyla ilgili yayınların takip edilmesi öneriliyor. Bir diğer açıklamaya göre, araştırmacılar Afrika’da Zika virüsünü taşıyabilecek 20’den fazla sinek türü bulmuş durumda. Fakat her türün, Aedes türü kadar hızlı bir şekilde hastalığı yayabileceği şimdilik kesin değil. Projenin ilerleyen aşamalarından haberdar olmak için yazı dizilerimizi takip edebilirsiniz.

Submit a Comment