Cerrahi Uygulamalarda Sanal Gerçeklik Basamağı
İzzet Buğra Cansev | On 28, Nov 2016
Cerrahi branşlarının diğer uygulama alanlarına göre daha yoğun tempo içinde çalıştığı aşikâr.
Bu yoğunluk içerisinde bir de işin kendini sürekli olarak geliştirme zorunluluğu var.
Tıp fakültesinin ilk anatomi dersinde kadavranın çevresine dizilmiş öğrencilerden cerrah olacak kişileri çok net tahmin edebilirsiniz. Bunlar girişken ve oldukça meraklı kimselerdir.
Bunu fark eden Mativision adlı şirket, sanal gerçeklik kullanılan cerrahi operasyonları uzaktan izlemeye yarayan VRinOR isimli bir mobil uygulama geliştirmiş.
Hatırlarsanız tarihin ilk sanal gerçeklikle izlenen canlı yayınını 14 Nisan 2016’da onkoloji cerrahı Shafi Ahmed yapmıştı. Royal London Hospital’da yapılan bu operasyonu izleyen herkes, hastanın bağırsaklarından alınan kanserli dokuyu 360 derecelik kamera ile canlı yayında inceleyebilmişti.
VR teknolojisinin cerrahi gösterimlerle sınırlı kalacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Eş zamanlı ortak operasyonların uzaktan nasıl yapıldığını göreceğimiz zamanlar da olacak. Bu yüzden mikro cerrahi alanında devrim yaratan ”DaVinci” robotlarının bu alan içerisinde çalışmalarını da beklemekteyiz.
VR teknolojisi bununla kalmıyor. Tıp fakültesi öğrencilerine anatomi ve fizyoloji alanlarında birebir çalışma imkanı getiriyor. Microsoft’un Hololens teknolojisi, yakın zamanda yayımladığı tanıtım videosunda bu yazılım örneklerinden bizleri haberdar etmişti.
Shafi Ahmed’in ameliyatı:
Kaynak:
Submit a Comment