Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Hekimler Kod Yazmaya Başlarsa

Hekimler Kod Yazmaya Başlarsa

| On 28, Nov 2016

Yakın zamanda kod yazan ve uygulamalar geliştiren hekimlere şahit oldunuz.
Tele-tıp ve uzaktan hasta takip sistemlerinin gelecekte iyice yaygınlaşması ile beraber bu tarz senaryoları daha çok göreceğiz. Neden doktorlar kod yazmalı? Bunu inceleyelim.

Mesela, Yale Üniversitesinde kardiyoloji hekimi E. Kevin Hall, gelişimine katkıda bulunduğu ”ResearchKit” isimli iOS uygulaması ile kardiyomiyopati hastalarını takip edebiliyor.

 

Evden hasta takibi ve mobil uygulamalar

Hastaları ile gereken uygunlukta vakit geçirebildiğini düşünmeyen Dr.Hall, uygulama ile tedavi koşulları ve teknikleri konusunda ihtiyacı olan kilit verileri aldığını söylüyor.
Dr.Hall uygulama geliştiren hekimlerden sadece birisi. bigstock-medicine-doctor-hand-working-w-445415981-588x392 Medical Doctor Working on a Laptop Stanford Çocuk Hastanesinin teknolojiye ilgili hekimleri, diyabet hastalarının kan şekerlerini takip etmek için kendilerine ait bir uygulama geliştirmiş. Böylelikle minik hastalarını daha iyi gözlemleyip uygun koşulları yaratmayı başarmışlar. Son yıllarda çoğu hastane kendi sistemlerinin arayüzlerini mobilde görmemizi sağlayan yeniliklere sahip. Hastalarına daha iyi hizmet vermeye çalışan bu yenilikçi hastaneler, bünyelerinde bulunan hekimleri de yazılım konusunda teşvik ediyor.

Kariyerini yazılım mühendisliğine çeviren göz hekimi Omar Rayward, geliştirdiği mobil uygulama ”VIDA HEALTH” üzerinden kronik rahatsızlığı olan hastalara sağlıklı beslenme hakkında yardımcı oluyor.

 

Klinik Sorunların üstesinden gelmek

İngiliz ulusal sağlık servisinde anesteziyolog olarak çalışan Warris Bokhari, yazılım becerisinin klinik alanlarda oluşabilen verimsizlikleri ve boşlukların dolduracağının kanısında. Daha analitik düşünebilen hekimlerin performansları, ileri tedavilerde hız kazanmamıza imkan verecek.

Hekimler tarafından geliştirilen bir diğer platform ise fotoğraflı vaka paylaşımı ve bilgi alışverişi yapmayı sağlayan Doximity. Hekimlerin mobil teknolojiler ile daha yakından ilgilenmeleri bu alandaki gelişmelerin daha hızlı yol almasını sağlıyor. Direkt olarak hekimler tarafından oluşturulmuş ve yine onların tavsiyeleri ile kullanıma girebilecek uygulamalar, hastaların alışmalarını da ayrıca kolaylaştırıyor.
Yapay zeka teknolojisinin de gelecekte kliniklere katılmasını göz önünde bulundurduğumuzda, yazılım ve algoritma bilgisine sahip klinikçilerin kendi kulvarlarında büyük başarılar elde etmesi kaçınılmaz.

Siz de kod yazmaya ilgi duyuyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız code.org sitesi bu konuda oldukça yardımcı kaynaklardan biri.

Submit a Comment