Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

DHS Turkey 2013 Ardından

Onur Tuhta

 

Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Digital Health Summit Turkey, bu yıl yeniden sağlık sektörüyle buluştu.

Tek Doz Dijital’in de iletişim sponsorları arasında bulunduğu Zirve’de, dijital ve mobil teknolojinin; hasta/doktor/hastane üçgenindeki etkileşimi ele alındı. Birbirinden ilham verici sunumlar ve yaratıcı örneklemeler ile mobil sağlığın globaldeki ve ülkemizdeki gelişimi değerlendirildi.

DHSTurkey 2013

Birinci gün, Galatasaray Üniversitesi Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elgiz Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşti.

İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Yrd. Doç. Dr. Haluk Özsarı mobil sağlık uygulamalarının dünü, bugünü ve yarınından bahsetti ve mobil sağlık teknolojilerinin geleceği için; farklı meslek gruplarının birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şükrü Bozluolçay, mobilleşen dünyada sağlık hizmetlerinin seyrini tanımlarken, sağlığın mobilleşmesinde rol oynayan faktörleri; demografik ve sosyal faktörler, artan sağlık maliyetleri, hastane yapıları, performans uygulamaları, coğrafi dağılım, bulut bilişim ve büyük veri analizinin sunduğu imkanlar olarak sıraladı.

“Dijitalin Ötesinde” adlı Janssen oturumunda ise; Janssen’in dijitalleşme ihtiyacı ve bu süreç anlatıldı. Bir kurumda farklı kanalların oluşturulması için, öncelikle bir değişim planının hazırlanmasının ve bu doğrultuda fonksiyonların belirlenmesi gerektiğinin altı çizildi. Janssen Satış Erişim Müdürü Engin Yıldız; dijital ölçümlemede çoklu kanal kontak sayısına, maliyete, segment uyumluluğuna ve memnuniyete dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Birinci günün merakla beklenen oturumlarından biri ise, Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve Tek Doz Dijital yazarlarından Seray Doğanyiğit‘in Galatasaray Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla yapılan Türkiye’de Mobil Sağlık Aplikasyonu Kullanıcı Araştırması’nı sunacağı oturumdu.

Araştırmaya katılanların:

–       %98’inin internette sağlık bilgisi aradığı,

–       %15’inin akıllı telefonunda, %9’unun ise tablet bilgisayarında sağlık uygulaması kullandığı,

–       Mobil sağlık uygulaması kullanan kişilerin %8’inin hastane randevu sistemlerini kullandığı,

–       Sağlık uygulaması kullanıcılarının %35’inden fazlası, sağlıkla ilgili bilgi almak için uygulamaları kullandığını belirtilmiştir.

Seray Doğanyiğit, yaptığı araştırmaya dayanarak; geliştirilen mobil uygulamaların toplum eğilimini, cihaz kullanımını ve sağlık ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırlanması gerektiğini belirtmiştir.

Sanofi oturumunda ise; şirket bünyesindeki Dijital Pazarlama Etkinliği Departmanı ve “Yelkenler Fora” projesi katılımcılara tanıtıldı. Sanofi MSS & Üroloji Pazarlama Müdürü Merve Mıhçakan, dijital projelerin başarısının ardında, saha ekibinin projeleri benimsemesinin yattığını vurguladı. Ayrıca, dijital projelerin her aşamasında tüm departmanların birbirine entegre olması gerektiğinden de oturum boyunca sıkça bahsedildi.

E-hasta kavramının ülkemizdeki en iyi örneklerinden olan; Kanserle Dans, Motivolog ve Europa Donna Türkiye kurucu ve temsilcileri “Gerçek Paydaşınız; Hastanız” panelinde, dijitalleşmeyle birlikte sağlık hizmetlerinde oyuna nasıl dahil olduklarından ve sağlık hizmetlerinde nasıl etkin bir role sahip olduklarından bahsetti.

DHS Turkey

Tek Doz Dijital ve Social Touch’ın kurucusu Dr. Sertaç Doğanay da Türklerin internette nasıl şifa aradığına dair doktorsitesi.com ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Araştırma sonucuna göre, internetin gücünü ortaya koyan en önemli kriter belki de; hastaların %41.6’sının internette okuduğu bir bilgi nedeniyle kullandığı ilacı bırakmasıydı.

Sağlık Sektöründe Mobil Çözümler panelinde Dr. Cebrail Taşkın, mobil sağlık uygulamalarının değerinin 2017 yılında 26 milyar doları yakalayacağından bahsederken; Prof. Dr. Can Bilgili, dijital kanallarda sağlık bilgisine erişimle ilgili tek tehdidin içeriğin doğruluğu olduğunu belirtti.

CBL Avukatlık Bürosu kurucusu ve yöneticisi, aynı zamanda da Tek Doz Dijital yazarlarından avukat Ceylin Beyli “Dijital Ortamda Veri Gizliliği ve Yönetimi” sunumuyla hızla dijitalleşen sağlık sektörünü ve duruma pek de cevap veremeyen ve sürekli değişen hukuki kuralları ele aldı. Düzenlenme stratejisi için; dijital ortamda bulunan verilerin Anayasa, AB mevzuatı ve uluslararası sözleşmelere uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Dijital Sağlık Zirvesi’nin birinci günü sonunda; ilaç sektöründeki hızlı ama emin adımlarla ilerleyen dijitalleşmenin, toplumdaki mobil evrimin yerinde ve ihtiyaca yönelik bir şekilde tasarlandığını kanıtladı.

Dijital sağlığın geleceğinde; farklı meslek gruplarıyla çalışılması, globalizasyonun ve bilgi yönetiminin çok önemli olacağı görülmekte. Ayrıca, dijitalleşen sağlıkla birlikte sürdürülebilirliğe ve gündemi yakalamanın çok daha önemli olacağı yeni sağlık hizmeti anlayışıyla karşı karşıyayız. İnternetin erişim gücü ve içinde bulunan içerikle birlikte hastanın tedavi ve farkındalık süreçlerinde artık çok etkin olduğu da görülmektedir.

Ne yazık ki, dijital alandaki içeriklerin doğruluğu ve hasta bilgilerinin gizliliği gibi konuların ciddiyetinin ve riskinin bu sektör için hala büyük bir sorun olduğu gözlemleniyor ve dile getiriliyor.

DHSTurkey 2013 ikinci gün oturumlarının izlenimleriyle tekrar görüşmek üzere.

 

Comments

  1. Gökhan

    Güzel özet olmuş. Elinize sağlık.

Submit a Comment