Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital Sağlık Girişimcilerinin Bilmesi Gereken 6 Gerçek

Dijital Sağlık Girişimcilerinin Bilmesi Gereken 6 Gerçek
Yasemin Şahan

Dijital sağlık sektöründeki rekabet, bu alanda hizmet veren girişimcilerin farklılık yaratacak fikirler ve dijital tasarımlar geliştirmesini gerektiryor. Bu bağlamda başarıyı yakalayabilmek adına size önereceğimiz 6 adım, sektörde kalıcı olmak ve olumlu geri dönüşler alabilmek için önem arz ediyor.

Teknolojik çözümler; maliyeti düşürmeli, kar sağlamalı ve formalite yerine pratikliğe sevk etmelidir:

Amerikan sağlık sistemi, ulusal bütçe açığını en çok etkileyen faktörlerden biridir. Bununla beraber, 160 milyon Amerikalının sağlık sigortası, işverenleri tarafından karşılanmaktadır, bu 620 milyar dolarlık bir ödemeye tekabül ediyor. Bu oran, dijital sağlık girişimcileri için büyük bir hedef kitle oluşturmaktadır. Bu nedenle, tedarikçi ve işverenlerin giderlerini düşürüp sistemi dengeleyecek girişimlerde bulunmak süreci olumlu etkileyecektir. Tasarlanacak yöntem anlaşılır ve mevcut duruma kolayca entegre edilebilir olmalıdır. Sunulacak ürün, hizmet anlayışı ile kombin oluşturmalıdır zira basitleştirilen platform pazarlamayı da kolaylaştıracaktır.

Açık API(Application Programming Interface) ile tasarlanan bir mobil aplikasyon geliştirilmeli:

Sağlık verilerinin büyük bir bölümü tozlu arşivlerde depolanıyor. Oysa medikal enformasyonlar dijital platformlara aktarıldığında daha fazla kitleye ulaşması açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda, mobil uygulamalar için tasarlanacak arayüzler daha iyi bulut bilişim sistemleri sağlamalıdır. Piyasaya sürülecek mobil aplikasyonlar sektörün tozlu arşivlerini en pratik şekilde kullanıcıya sunmalıdır.

ConsumerEngagement

Kullanıcının tüketim eğilimi, başarının anahtarıdır:

Sağlık hizmetleri sisteminde karar almayı sağlayan mekanizma hasta odaklı oluşmaktadır. Hasta, sağlık sistemi tarafından yönlendirilmeyi bekler fakat kendi sağlığı için kendinin de dâhil olabileceği bir otokontrol inisiyatifi geliştirmek ister. Bu açıdan, dijital platformlar kullanıcının kendi sağlığını analiz edebilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Örneğin; MyfitnessPal uygulaması, tüketici eğilimi göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve uygun hedef kitlesine ulaşarak başarı sağlamıştır.

Hizmete başlanmadan önce ödeme modeli oluşturulmalıdır:

Bir çok kişi sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini düşünür. Bu nedenle, Freemium modeli sağlık sektöründe iyi işlemektedir. Yeni çıkan dijital ürünlerin ilk olarak doktorlar tarafından uygulanmasını sağlamak; doktor ofislerindeki faks cihazlarının yerine ileri teknoloji ürünü bilgisayarların gelmesini sağlayacaktır.

healthcare-customer-engagement-consumer-choice

Bu bağlamda, Practice Fusion zorlu bir süreç yaşamıştır zira doktor ofisleri için tasarladığı yazılım programlarını ayda 300 dolara pazarlamak istemiş fakat bu stratejinin işlemeyeceğini fark ettiğinde, hemen ücretsiz bir platform oluşturmuş ve hedef kitle belirleme, bu kitleye uygun ödeme modeli oluşturma, veritabanı bağlantıları gibi hizmetleri yazılım programının reklamını yapmak amacıyla doktorlara sunmuştur.

İletişim stratejisi  ayrıcalık değildir:

Sağlık hizmetlerinde insan faktörü önceliklidir. Mobil aplikasyonların da Twitter ve Facebook kadar etkileşimli ve sosyal platformlar sağlaması gerekmektedir. Piyasada bir yığın fitness ve tracking aplikasyonları mevcut ancak asıl sorun, bu aplikasyonların ne kadar devamlılık sağlayabildikleridir zira müşteri ve tedarikçiler yazılı ve görsel iletiler ile kolayca iletişime geçilebilecek kitledir.

Örneğin, Mango Health kullanıcılarının ilaçlarını düzenli olarak almasını sağlayacak bir mobil aplikasyon geliştirdi. İkna kabiliyeti yüksek tasarım ve oyunlaştırma stratejisi ile hizmetinin kalite algısını yükseltmiş ve samimi bir arayüz kullanarak başarıya ulaşmıştır.

Teknoloji ve sağlık sektörü girişimcileri güçlerini birleştirmeli:

Sağlık hizmetleri ve bilgi teknolojileri konusunda deneyimli yönetim ekibi ile dijital sağlık sektöründe uzun soluklu başarı vazgeçilmezdir. Kamu politikasını yapısal olarak tanımak, tedarikçi ve ödeme dinamiklerini bilmek ve iş akışını anlamak; dijital sağlık sektöründeki firmalar için başarı anahtarı niteliğindedir.

Submit a Comment