Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital Sağlıkta İnovasyonun Sınırlarını Zorlayan İlk 10 Firma

Dijital Sağlıkta İnovasyonun Sınırlarını Zorlayan İlk 10 Firma
Nihal Yormaz

Aşağıda dijital teknolojilerin hasta bakımının iyileştirilmesi konusuna, neden en az sağlık sisteminin kendisini iyileştirmek kadar önem verdiklerine dair birçok sebep bulacaksınız. Bu iyileştirme kavramı; verimin, hasta emniyetinin ve maliyetin iyileştirilmesini de kapsıyor. Aşağıda son zamanlarda dijital sağlık sektöründe süper inovatif araştırmalar yapan ve devrim niteliğinde hizmetler sunan ilk 10 şirketi sizler için sıraladık.

Not: Bu sıralama başarı sıralaması gözetilmeksizin yapılmıştır.

1. Medisafe

Medisafe Bulutla Senkronize (Cloud-Synced) bir mobil ilaç yönetim sistemi yoluyla insanların günlük yaşamlarının içine sağlıklı yaşam davranışları entegre etmeyi amaçlıyor. Medisafe’in bulut tabanlı bu uygulaması insanların, ailelerinde ilaç tedavisi gören yakınlarının kendi süreçlerini kendilerinin takip etmesine olanak tanıyor. Bu uygulamayla birlikte reçeteli hastaların tedavilerine uyma oranlarında anlamlı bir artış gözleniyor. Örneğin geçen yıl Medisafe’in sağlık uygulamasını kullanan Tip 2 Diyabet hastalarının,  tedavilerine uyma oranlarında önceki yıla kıyasla %26’lık bir yükseliş görüldü.

2. Ginger.io

Ginger.io  mobil mental sağlık uygulaması, sorduğu sorular yoluyla hastaların davranışsal verilerini toplayan ve onları olası kriz anlarında korumaya çalışan bir uygulama. İletişim ve lokasyon bilgileriniz sizinle ilgilenen yakınlarınızla ve tedavi gördüğünüz hastanelerle doğru zamanda yani bir başka deyişle ihtiyaç anında paylaşılıyor ve geri bildirimler yoluyla da sizi bilgilendiriyor. Büyük veri analizinden önemli ölçüde faydalanan uygulama şu anda tedarikçisi Novant tarafından ilk kez Cincinati Çocuk Hastanesi ve Kuzey Carolina’da görücüye çıktı.

3. SetPoint Medical

Bazı çok bilinen romatoid artrit, diyabet ve multipl skleroz gibi kronik hastalıklar iltihaplanmadan kaynaklanırlar. SetPoint‘in teknolojisi boyundaki vagus sinirlerine yerleştirilen minik implantlardan oluşuyor. Bu implantlar aktive olduklarında inflamatuvar refleksleri azaltmaya yardımcı oluyorlar. SetPoint Medical, bu tip kişiye özel implante edilebilir nöromodülasyon cihazlar yoluyla inflamatuvar hastalıkların etkilerini daha az maliyetle ve minimum riskle azaltmayı amaçlıyor.

4. IBM

Hiç şüphe yok ki Big Blues’un Watson supercomputer’ı sağlık yönetiminde ve daha da önemlisi kanser tedavisinde iyileştirmeye gitme konusunda sözünde duruyor. Onun medikal sektörde ilk kez görücüye çıkması sigorta ve servis sağlayıcı devi WellPoint ve dünyanın önde gelen onkologlarından kanser tedavisinin ince noktalarını öğrendiği Memorial Sloan Kettering ile başladı. Bilgisayarlar IBM’in neredeyse dipsiz kuyu gibi olan veri bankasını kullanarak, hekimlere hasta bakımında ilerlemeleri için yapay zekânın da yeteneklerinden faydalanma imkanı tanıyor.

5. Proteus Digital Health

Proteus Digital Health geri bildirim sistemi hasta bakımı ve öz – sağlık yönetimini geliştirmek için işe yarar bilgi sağlamak üzere tasarlanmış. Firma mevcut ilaç tedavilerinin etkinliğini artırmak amacıyla potansiyel ürün ve hizmetlere yönelik yeni bir kategori oluşturma konusunda çalışıyor.  Proteus bir yandan büyük yatırım yaptığı “dijital ilaç” adını verdiği ürünler üzerinde de çalışıyor.

6. Doximity

Doktorların Linkedin’i olarak kabul edilen “Doximity” ABD’deki birçok doktorun ücretsiz olarak kaydolduğu bir platform. Bu platform doktorlara mesleki alanda merak ettikleri birçok konuda birbirlerine danışma imkânı sağlıyor.

7. Lift Labs

Google, Parkinson hastaları için özel olarak kaşık üreten Lift Labs’i gizli tutulan bir miktar karşılığında satın aldı. Google, Lift Labs’in yanı sıra genetik araştırmalar ve testler yapan başka firmaları da Google X Lab isminin verildiği bilim çalışmaları yapan üniteye kattı.

8. Perfint Healthcare

Perfint Healthcare hekimler ve özellikle de kanser tedavisinde uzmanlaşmış onkologlar için yeni teknolojiler ve robotlar üretiyor. MAXIO isminde bir asistan robotları var ve bu robot hekimlere kanserin teşhisi, tedavisi ve cerrahi müdahalesi konularında yardımcı olması amacıyla tasarlanmış. Robot,  bazı konularda insandan daha üstün. Örneğin; iğnenin tümör içinde nereye batırılması gerektiğini insandan çok daha hassas bir şekilde saptayabiliyor. Robio ise hedef tümör tedavi veya terapisine yardımcı olan bir başka robot, o da hekimlere direnaj, biyopsi ve ağrı yönetimi konularında yardımcı oluyor.

9. CliniOps

CliniOps klinik deneyleri daha etkili hale getirmek amacıyla dijitalleştiren bir firma.  Bu uygulama elektronik belge sunumunu otomatize eden ve araştırmaya katılan hastalara hatırlatmalar gönderen bir uygulama. Hastalar tabletlerine indirdikleri bu uygulama yoluyla sisteme fotoğraf ve video yükleyerek hastalık süreçlerini takip etme imkanına sahipler.

10. Evolent Health

Ekonomik Bakım Yasası yürürlüğe girdiğinden bu yana Evolent Health oldukça popüler oldu ve ünü de hızla yayılmaya devam ediyor. Şirket, hastaneler ve sağlık kuruluşları için yazılım, danışmanlık hizmetleri ve bilgi teknolojileri satıyor. Kullandıkları “identifi” olarak adlandırılan teknoloji sayesinde hastalar hakkında veri topluyoabiliyorlar ve bu sayede daha düşük maliyetle daha iyi tedavi hizmeti sağlayabiliyorlar.

Submit a Comment