Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Giyilebilir “Çip Üstünde Laboratuvar” Teknolojisi Geliştirildi

Giyilebilir “Çip Üstünde Laboratuvar” Teknolojisi Geliştirildi
Derya Öztürk

Rutgers Üniversitesi’nden bir mühendis takımı, hastalıkların vücuttaki göstergeleri olan biyobelirteçleri tespit ederek teşhis koyabilen giyilebilir bir “çip üstünde laboratuvar” (lab-on-a-chip) teknolojisi geliştirdiler.

Bilim insanları pek çok alanda hayatımızda olan kişiselleştirilmiş teknolojiyi tıpta da uygulamak için çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Rutgers Üniversitesi’nden elektrik ve bilgisayar mühendisleri, tıpta kişiselleştirilmiş uygulamalar için önemli bir adım olabilecek çip üstünde laboratuvar teknolojisini geliştirdiler.

Çip üstünde laboratuvar, bugün laboratuvar kullanımı gerektiren birçok işlemin elektrikli çipe aktarıldığı bir biyosensör. Cihaz, çeşitli hastalıkların göstergeleri olan biyobelirteçleri algılayabilmek için ter veya kan analizi gerçekleştiriyor. Cihazın biyobelirteçleri analiz etmede yüzde 95 başarı gösterdiğini söyleyen araştırma takımı bunu yüzde 100’e çıkartabilmek için uğraştıklarını dile getiriyorlar.

Giyilebilir laboratuvar

Araştırma takımından Mehdi Javanmard, “Kalp hastalığı, kanser ya da inflamatuar hastalıklar heterojonik doğalarından dolayı tek bir biyobelirteçle teşhis edilemez. Bu nedenle doğru bir tanı koyabilmeniz için birden çok biyobelirteci aynı anda analiz edebiliyor olmanız gerekir” diyor.

Cihaz, mikropartikülleri tanımlamak için onları elektronik olarak barkodluyor. Bu barkodlama ilk kez bu çalışmada tamamen elektronik olarak gerçekleştirildi ve bu sayede araştırmacılar biyosensörleri mikroçipe sığdırmayı başardılar. Bu küçük biyosensör Apple Watch ya da FitBit’e entegre edilebiliyor.

Çip üstü laboratuvar teknolojisi, büyük ve hantal cihazların gerçekleştirdiği fonksiyonların küçük bir çip tarafından gerçekleştirilebiliyor olması açısından oldukça inovatif bir teknoloji olarak görülüyor. Ayrıca bu çipin giyilebilir teknolojilere entegre edilmesi de kullanışlılığını arttırıyor.

Salatanızdaki bakterileri analiz edin!

Javanmard’ın takımı ayrıca hastalıklara sebep olabilen bakteri ve virüsleri tespit edebilecek taşınabilir bir teknoloji üzerinde çalışıyorlar. Javanmard, “Banyo ya da ön kapı paspasınızdan alınan bir örnekteki grip virüsünü ya da çok geniş çaptaki virüsleri algılayabilen küçük ve taşınabilir cihaza sahip olduğunuzu hayal edin” diyor. Bu teknolojiyle aynı zamanda bir restoranda salata sipariş ettiğinizde içinde koli basili ya da salmonella bakterisi olup olmadığını test edebileceksiniz.

Araştırma takımı; virüs ve bakterileri algılayan taşınabilir cihazın 2 yıl içerisinde, kişideki hastalıkları teşhis edebilecek cihazın ise 5 yıl içerisinde kullanıma hazır hale gelebileceğini belirtiyorlar.

Kaynak:

https://futurism.com/lab-on-a-chip-wearable-technology-could-help-detect-disease/

Submit a Comment