Göz Tansiyonunu Ölçebilen Kontakt Lens Üretildi
Liverpool Üniversitesi’nden mühendisler tarafından geliştirilen kontakt lensler, gözdeki basınç değişimlerini ölçerek göz tansiyonu tedavisine yardımcı oluyor.
Geliştirilen kontakt lensler, göz içi basınç (GİB) olarak bilinen sıvı basıncını sürekli olarak ölçebiliyor. GİB yükseldiğinde, görme kaybına yol açabilecek bir glokom (göz tansiyonu) nedeni haline geliyor.
Cihazın ilk klinik çalışması, Royal Liverpool Üniversitesi Hastanesi ve Londra’daki Moorfields Göz Hastanesi’ndeki St Paul Göz Birimi’nde gerçekleştirildi. Deneyde yer alan 12 gönüllü, sürekli klinik gözlem altında yeni kontakt lens cihazını bir saatten fazla taktılar.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar; lensin, GİB değişikliklerini en az etkiyle ve hastaya rahatsızlık vermeden ölçebildiğini gösterdi.
Ölçümler Kablosuz Olarak Aktarılıyor
Glokom hastalarının genellikle GİB’leri yılda iki kez ölçülüyor. Fakat GİB stres veya uyku gibi psikolojik ve çevresel faktörlerden kolayca etkilenebildiği için bu az sayıda ölçüm güvenilmez olabiliyor.
Cihaz, 24 saatlik bir süre boyunca GİB değişikliklerini sürekli olarak algılayan bir basınç sensörü içeriyor. Değişiklikler, portatif bir harici kontrol cihazına kablosuz olarak gönderiliyor. Bu cihaz, doktorlara glokom tedavisinde yardımcı olacak bu verileri depoluyor. Lensler ayrıca kullanımının rahat olabilmesi için yumuşak bir silikon hidrojel malzemeden üretiliyor.
Kaynak: Digital Health Age
Submit a Comment