Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Harvard’ın Yeni “Akıllı Bandajları” Yaralarımızı Fütüristik Bir Şekilde İyileştirecek

Harvard’ın Yeni “Akıllı Bandajları” Yaralarımızı Fütüristik Bir Şekilde İyileştirecek
Derya Öztürk

Harvard, MIT ve Nebreska-Lincoln Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği yeni bir çalışma sonucunda, telefon aracılığıyla aktive edilerek yaraya ilaç veren akıllı bir bandaj geliştirildi. Bandaj liflerinde taşıdığı birbirinden farklı ilaçları, farklı zamanlarda mobil cihazdan aldığı bir komutla yaraya bırakabiliyor.

Yüz yıllık bir geçmişe sahip olan bandajlar da artık dijital teknolojilerle dönüşüme uğruyor. Akıllı bandaj teknolojileri gün geçtikçe daha da fütüristik bir şekle bürünüyor. Harvard, MIT ve Nebreska-Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdiği bandaj da geleceğin sağlık teknolojileri arasında yer alacak gibi görünüyor.

Bandaj, etkili antibiyotiklerden ağrı kesicilerie kadar herhangi çeşitli ilaçları etkili bir kombinasyonda barındıracak şekilde jel ile kaplanmış iletken liflerden oluşuyor. Bu lifler; bir akıllı telefon ya da bir mobil cihaz kullanılarak, posta pulundan daha küçük bir mikroişlemci vasıtasıyla aktive ediliyor.

Bunun doza göre salınım yapabilen ilk bandaj olduğunu belirten Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nde mekanik ve malzeme mühendisliği asistanı Ali Tamayol, “Bu bandajla, farklı salınım profillerindeki çoklu ilaçları serbest bırakabilirsiniz. Diğer sistemlerle karşılaştırıldığında bu büyük bir avantaj” diyor.

Geliştirdikleri bandajın, biyomedikal mühendisliğinde ve tıptaki pek çok farklı alanda kullanılabileceğini dile getiren Tamayol, diyabet hastalarında sıkça karşılaşılan kronik yaralar gibi durumlarda bandajın oldukça faydalı olabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment