Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Hastalar Dijital Sağlıkta Nerede Duruyor?

Hastalar Dijital Sağlıkta Nerede Duruyor?
Alperen Sözen

Açıkçası sağlık sektörünün, son yıllarda sosyal medya ve dijital mecralar tarafından köklü bir inovasyona ihtiyaç  duyduğu görülüyor. Sağlık sektörü çok disiplinli bir alan olmasıyla öne çıkar. Tıp biliminde uzman kadronuz kadar, insan ilişkileri ve kurumsal iletişim konularında da en iyilerle çalışmanız oldukça önemlidir. Tüm bu faaliyetler bir tek taraf için çalışmalıdır. O taraf elbette hastalar.

Tıp bilimini ve sağlık sektörünü hastaların bakış açısından anlamak gittikçe daha önemli hale geliyor. Bunun nedeni, yeni medya düzeninde hastaların etkili olabilmesi. Hızlı organize olma, anında paylaşım, gerçek zamanlı geri bildirim gibi dijital dünyanın ve sosyal medyanın sağladığı imkanlar, hastaların doktor ve hastane tercihlerini etkiliyor. Hastaların gerçek beklentilerini ortaya çıkaran ve Journal of the American Medical Association (JAMA)’da yayınlanan bir makaleye bakmak burada daha net fikir sahibi olmamıza yardımcı olabilir.

Hastalar hizmetlere zamanında ulaşabilmek istiyor:  Bu aslında hastaların dijital faaliyetlerden beklentisiyle ilgili. Hastaların her an doktorlarıyla iletişim kurabildiği, en ufak soru işaretinde dahi doktorlarına başvurmalarına izin veren bir ağ istekleri var. Makaleye göre hastaların ilk istekleri, hastalandıkları zaman iyileştirilmek. Yani önleyici çalışmadan ziyade hasta olduklarında, detaylandırılmış tedavilerle iyileşmek onlar için daha mantıklı. Oysa sağlık sektörü bu tedavileri zaten uyguluyor. Ancak buradaki farklılık, hastaların çoğu önleyici sağlık harcamasını gereksiz algılamasından kaynaklanıyor. Hastalar aynı zamanda bakımın devamlılığından yana. Buradaki devamlılıkla anlatılmak istenen tedavi bitimiyle beraber, tedaviyi yapan doktorla sürekli iletişimde kalabilmek. Hastalar en iyi sağlık hizmetine ulaşmak istiyor; bu da demek oluyor ki en iyi hekimleri arıyorlar. Hastane tercihlerinde ise özel banyolu özel oda tercih eden hastalar, yatırımların bu isteklere göre ayarlanmasından yana.

Sağlık alanında inovasyon: Hastalar odak noktasında. Sağlık alanında inovasyonun ana teması hastaların odağa alınmasıdır. Sağlık sektörünün doğası  dijitalin ve kablosuz teknolojilerin gelişmesiyle büyük bir değişim geçiriyor. Sağlık hizmetlerine erişim gün geçtikçe daha da önemli hale geliyor. Her türlü sosyal mecrada yer almak ihtiyacı da buradan doğuyor. Bu durumun sonucu ise hasta sağlığının, sağlığa ulaşım için ‘alışveriş’e dönmesi oluyor. Öyleyse hastalara her an her yerde ulaşabilmek ve bunun için de teknolojiden yararlanmak gerekli denilebilir.

Dijital sağlık ve tüketiciler:  Tüketiciye yönelik sağlık hizmetleri dijital dünyaya genişledi. LinkedIn Digital Health Group kurucusu Paul Sonnier’e göre dijital sağlık, dijital ve genetik değişimlerin sağlık ve sağlık hizmetleriyle birleşmesi. Dijital mecralar kendi sağlığımızla ilgili bizi güçlendirirken (empowerment), bir yandan da sağlık hizmetlerinin teslimindeki yetersizlikleri düşürerek hizmetlere ulaşımı kolaylaştırıyor, maliyetleri azaltıyor, kaliteyi yükseltiyor ve tıp bilimini daha da kişiselleştirip kesinleştiriyor.

Digital_Health_Group

Sağlığa Ulaşım 2.0 – AB, ABD’den öğreniyor: Araştırma şirketi PeW Research’e göre, Birleşik Devletler internet kullanıcılarının %72’si geçen yıl sağlık bilgisi için internete baş vurmuş.

ZocDoc, Practice Fusion, iTriage, Aetna’s App, AskMD gibi firmalar ve Kaiser Permanente gibi firmalar sağlık hizmetlerini daha hızlı vermeye başladılar ve tüketicilere seçenek sunarak, sorumluluklarını tüketicilerle paylaşmaya başladılar.

Amerikan şirketlerinin konu üzerindeki uzmanlıklarından yararlanan Fransız Keldoc, İtalyan Dottori ve İsveç ve Almanya’dan diğer şirketler, tüketici sağlığını randevuya ulaşan varış noktalarına çevirmeye çalışıyor.

Dijital sağlığın geleceği büyüyor: Son kullanıcı konumundaki hastaların nihai sağlık hizmetlerinde en üst noktada yer almaları gerekiyor. Dijitalin en büyük faydaları;

  • Zaman maliyetini azaltması
  • Düşük maliyetli yatırımlarla büyük geri dönüşler sağlaması
  • Hastaların takibini kolaylaştırması
  • Yönetim kolaylığı sağlaması
  • Sürekli iletişime katkıda bulunması

olarak sıralanabilir. Bu bağlamda sağlık sektörünün geleceğe ayak uydurabilmesi için dijital ve sosyal mecralara yatırımının sürekli artması gerekiyor.

 

Submit a Comment