Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Hastalıkların Geleceğini Görmek Mümkün

Hastalıkların Geleceğini Görmek Mümkün
Onur Tuhta

Sosyal ağlardaki kullanıcı hareketleriyle artık birçok veriye ulaşılabiliyor. Hizmet ya da ürün sunucuları, tüketicilerce oluşturulmuş bu değerli bilgilerle hedef kitlesini yakalıyor ve bu bilgilere göre stratejilerini belirliyorlar.

Peki ya sağlık alanı için sosyal medyadaki veriler ne kadar değerli?

Geçtiğimiz ay yayınladığımız doktorlara gözlem imkanı sağlayan uygulamadan yola çıkarak, bu konudaki çeşitli görüntüleme araçlarını sizlerle paylaşacağız.

Google Grip Trendleri, Google’ın yönelimleri incelediği Google Trends verilerinden uyarlanarak geliştirilmiştir. Belirli arama terimleriyle bölgelerdeki grip hareketliliği görüntülenmektedir. John Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı 21 aylık araştırmaya göre; bu sistemin grip ve benzer salgınlara karşı erken uyarı sistemi ve projeksiyon açısından son derece faydalı bir araç olduğu kanıtlanmıştır.

SickWeather, insanların sosyal medya davranışlarından yola çıkıyor. 24 farklı hastalık terimlerini sosyal ağlarda tarayarak semantik analizlerle görüntülenme olanağı sunuyor.

BioDiaspora ise, hastalıkların yayılmasını izlemesinin yanı sıra; böcek ve bazı hayvanların popülasyonlarını, insan demografilerini ve havayolu trafiğini de analizlerine dahil ederek detaylı bir veri sunuyor.

Bu potansiyelin ve değerli verilerin farkında olan Amerika İç Güvenlik Kurumu; Facebook, Twitter ve bloglardaki hastalık içeriklerini taramak için Accenture adlı danışmanlık şirketiyle birlikte hareket ettiklerini duyuruldu. Hızlı veri toplamak, toplum sağlığının ihtiyaçlarını öngörebilme ve ihtiyaçları yerinde karşılayabilme amacıyla bu projeyi hayata geçirdikleri açıklandı.

Ülkemizdeki internet kullanım ve erişim oranları göz önüne alındığında yukarıda sunulan hizmetler için yeterli verinin henüz oluşmadığı görülmektedir. Ancak Türkiye’nin internet kullanımı ve sosyal ağlardaki hızla yükselen grafiği yakın zamanda bu verilerin oluşmasını sağlayacaktır. İnternetteki veri potansiyelinin halk sağlığı açısından faydalı bir şekilde kullanılabilme ihtimali ve bu verilerin hizmet sunucularına kazandıracağı esneklik dikkate alınmalıdır.

Submit a Comment