Hastanelerde Yapay Zeka Kullanımı Artıyor
Hastanelerde, bekleme sürelerini kısaltmak ve doktor eksikliğini gidermek için yapay zeka kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Çin, Japonya ve İngiltere yapay zeka iIe geliştirilen sağlık hizmetleri girişimlerinde ön sıralarda yer alıyor.
Sağlık sektörü, yapay zekanın hızla yayıldığı alanlardan biri. ”Robot doktorlar tıbbın geleceği olabilir mi?” sorusu kafaları iyice karıştırmış iken, şubat ayında Nature Medicine’de yayınlanan bir araştırma, yapay zekanın çocukluk hastalıklarını doktorlar kadar doğru şekilde teşhis edebileceğini ortaya koydu. Bu çalışmalar sonucunda, başta İngiltere, Çin ve Japonya’daki politika yapıcılar sağlık sektöründe yapay zekanın kullanımının artırılması için fon desteğini artırmaya karar verdi.
2017 OECD sıralamasına göre, kişi başına düşen doktor sayısında 1000 hastaya 1.8 doktor ortalamasıyla en kötü üçüncü ülke olan Çin’de, yapay zekanın doktor kıtlığına çare olarak kullanılmasına karar verildi. Çin’deki 6.000 hastanın 18 aylık verilerini analiz etmek için kullanılan teknolojilerin, menenjitten astıma kadar % 90’ın üzerinde hassasiyetle teşhis koyabilmesi de bu kararı makul kıldı.
İngiltere ise tedavi için uzun bekleme sürelerini gündeme aldı. Ulusal Sağlık Hizmeti (National Health Service-NHS) istatistiklerine göre, tıbbi hizmetler için bekleme süresi İngiltere’de rekor bir seviyede. Uzman tedavisi için iki aydan fazla bekleyen insan sayısı, 2017’den 2018’e kadar% 48 arttı. Bu artış, Londra Hastanesi (University College London Hospital-UCLH) ve hükümet tarafından finanse edilen veri bilimi araştırma kurumu Alan Turing Enstitüsü ile işbirliği yapmaya karar verdi. Kurumlar, yapay zekayı hastanelerde kullanarak daha hızlı karar vermeyi sağlamak ve bekleme sürelerini kısaltmak istiyor.
Doktor sayısının azlığından muzdarip bir başka ülke Japonya’da, hükümet 2022’ye kadar yapay zekayı idari görevlerden ameliyatlara kadar kullanabilecekleri on hastane oluşturmak için 100 milyon dolar yatırım sözü verdi.
Kaynak: Apolitical
Submit a Comment