Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Adım Adım Yapay Zekânın Kanser Araştırmalarındaki Yükselişi

Adım Adım Yapay Zekânın Kanser Araştırmalarındaki Yükselişi
Derya Öztürk

Yapay zekâ, kanser teşhisi konusunda şimdiden çok önemli gelişimlerin öznesi oldu. Fakat bazı araştırmacılar, yapay zekâ destekli kanser tedavisi için hala bir 10 yıla ihtiyacımız olduğunu düşünüyor. Kansersiz bir dünyaya sahip olabilmemiz için önce teknolojinin önündeki küçük problemleri adım adım çözmesi gerekecek. Bunu yapmak için de araştırmacıların önce bizi bugüne getiren inovasyonların gelişimini ayrıntılı bir şekilde anlamaları gerekiyor. Gelin biz de bu gelişimleri adım adım inceleyelim:

  • 1952 – Marvin Minsky, ilk yapay sinir ağlı makine olan Stokastik Sinirsel Analog Güçlendirme Hesaplayıcısı’nı (SNARC) tanıttı. Bu (bilindiği kadarıyla) ilk kendi kendine öğrenebilen makineydi.neuron-SNARC-GJLoan2011-x640
  • 1975 – Bilgisayar destekli makinelerin zorluklarını çözen, çok katmanlı sinir ağlarının eğitimini sağlayan ve 1980’lerde sinir ağlarının yaygın kullanımına yol açan geri yayılım algoritması geliştirildi.
  • 2000’ler – “Derin öğrenme” ifadesi, yapılandırılmamış verilerden denetlenmemiş bir şekilde öğrenebilen ağların oluşturduğu bir makine öğrenimini tanımlamak için  ilk defa kullanıldı.
  • 2011-2012 – Bilgisayarlı görü konusunda derin öğrenmenin en kritik noktası olan AlexNet, görsel tanımada eşi görülmemiş düzeyde doğruluk elde ederek derin öğrenmeyi çok önemli bir boyuta taşıdı.shutterstock_662058799
  • Ocak 2017 – Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kanserli cilt benlerini ve lezyonlarını görsel olarak insan dermatoloğuyla aynı başarı oranında tanımlayabilen derin öğrenme teknolojisini geliştirdi.
  • Şubat 2017 – Microsoft, AI ve makine öğrenimi teknolojilerini kanser tedavisi de dahil olmak üzere sağlık sorunlarına uygulamak için tasarlanmış bir girişim olan Healthcare NExT’i kurdu.
  • Mart 2017 – GoogleNet derin öğrenme teknolojisi, kanserli tümörleri insan doktorlardan daha yüksek doğrulukla tespit etmeyi başardı.shutterstock_560047702
  • Ekim 2017 – Intel, Nervana Sinir Ağı İşlemcisi (NNP) çipi için geliştirdiği ve kanser teşhisi de dahil olmak üzere derin öğrenme görevlerini hızlandırabilen ilk silikonu tanıttı.
  • 2021’den 2026’ya kadar – Microsoft’un; insan vücudunun içinde çalışarak, kanserli hücreleri tespit edebilecek ve onları yeniden programlayarak zararsız hale getirebilecek olan bir yapay zeka üretmesi öngörülüyor.

Kaynak: Entreprenuer

 

Submit a Comment