Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Irak’ta Mobil Sağlık Hizmeti

Irak’ta Mobil Sağlık Hizmeti
Berna Yaran

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) birlikte Irak’a kullanılmak üzere sekiz mobil sağlık kliniği ulaştırdı. Bu mobil sağlık kliniklerinin amacı, yerinden edilen insanlara sağlık hizmeti vermek.

Hizmet veren mobil klinikler Sudi Arabistan Krallığı Hükümeti desteği ile kuruldu. Irak’ta bir ilk olan bu klinikler gayri yerleşim ve kentsel alanlara ulaşmak için çaba gösteriyor. Irak’taki sağlık bakanları ve hükümetleri, Suudi Arabistan Heyeti Hükümeti, WHO ve WFP temsilcileri araçların gelişimi için destek vermekteler.

Ulaşılmak istenen amaç, mobil sağlık kliniklerinin Erbil’e varabilmesi. Uçakla araç taşımacılığını düzenlemek için Lojistik Küme ve Havacılık Birimi harekete geçti. Böylece WHO ve WFP için teslimat daha olası hale gelecek. Evlerini bırakmak zorunda kalan insanların birçoğu Kuzey Irak’a gidiyor. Bu durum, Kuzey Irak’ta kamu kaynaklarının ve altyapının zorlanmasına sebep oluyor. Hastaneler ve birincil basamak sağlık merkezleri bu bölgede ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmeye çalışsalar da yetersiz kalıyorlar. Dörtten fazla mobil kliniğin Ocak ayında Erbil’e ulaşması bekleniyor.fft16_mf3558316WHO Irak temsilcisi Doktor Cafer Hüseyin, mobil kliniklerin hızlı ve nispeten düşük maliyetli olarak, hastalara bakım sağladığını bildirdi. Mobil klinik gereçler; hasta muayenelerinde, çocukların, hastalıkların tanı ve laboratuvar teyidinde, doğum öncesi bakımda, küçük vakaların tedavisinde kullanılıyor. Klinik araçları gece ve gündüz servis verecek şekilde donatılmış durumda.

Teknolojinin sağlık alanında ilerlemesinin bir sonucu olan mobil sağlık hizmetleri, oldukça hızlı yayılmakta ve hızlı hizmet verebilmektedir. Evlerinden çıkıp göç etmeye zorlanan birçok insanın toplandığı bu bölgelerde yetersiz kalan sağlık hizmetlerini karşılamaya çalışan bu proje, orada yaşayan insanlar için oldukça faydalı olacaktır.

Submit a Comment