Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kablosuz Tıbbi Cihazlar ile Tedavi Yöntemleri Nasıl Değişecek?

Kablosuz Tıbbi Cihazlar ile Tedavi Yöntemleri Nasıl Değişecek?
Mehmet Deveci

Bele kemerle bağlanan bir cihaz ile, fiziksel aktiviteleri ve uyku düzenini inceleyebilirsiniz. Ancak uzun vadede gözden kaçırmış olduğunuz verilerden dolayı kaynaklanabilecek potansiyel riskler olabilir. Peki, daha kişisel ileri derecede veriler edinebileceğiniz bir araç mümkün olsaydı?

Sürekli veri toplayan, vücuda “implante” edilen yani vücuda yerleştirilip kablosuz olarak bu verileri transfer edebilen tıbbi cihazlarla(implant) bu mümkündür. Kan dolaşımında, mide ağrısında veya beyindeki bir sorunda; veya olası bir kalp krizinden önce doğru dozajda hangi ilacı almanız gerektiği konusunda sizi yönlendirebilirler. Ayrıca bu cihazlar, birbirleri arasında iletişimde olabilir ve sizin için bir internet ağı oluşturabilirler.

“Telefonun modem olarak kullanıldığı şimdiye göre ilkel zamanlarda, kalp ritmi ayarlayıcı cihazlar üzerinden veri indirme olanağı vardı. Eminim ki; haftada bir kez verileri indirmektense sürekli verileri edinebilmek zaruri hale gelecek. Ve bu cihazlar gittikçe yaygınlaşacak.” diyor Washington Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Joshua Smith.

İnsanların ilk başta içlerinde yaşayan ve büyük miktarda kişisel veri aktaran bir cihaza sıcak bakıp bakmayacaklarını düşünebilirsiniz fakat bu cihazlar, tedavi yöntemlerine oldukça katkıda bulunacağı için risk ve insanlardaki çekinceden daha önemlidir. Ayrıca bu cihazların tasarımcıları kötü niyetli kişiler tarafından sistemin hacklenmesini engellemek için çok zaman harcamaktadırlar. İsviçre-Lozan’daki Ecole Polytechnique Federal Elektrik Mühendisliği Enstitüsü Müdürü Giovanni de Micheli, güvenlik endişelerinin günümüzde kullanılan kalp pilinde de bulunduğunu söylüyor. Sonuç olarak, bu yeni cihazlar gelecek yıllarda pazardaki önemli yerlerini alacak denilebilir.

Güncel Uygulamalar

Kısa dönemli kullanımlar için günümüzde kablosuz tıbbi implantlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin; bir epileptik nöbete neden olan noktanın belirlenmesinde beyin üzerine yerleştirilen elektrotlar kullanılmaktadır. Fakat bu sistem şu an için sadece 1-2 hafta kullanılabilmektedir, gelecekte bu sürenin artırılması planlanmaktadır. Sağlıklı yaşam ve acil müdahale problemleri için sürekli toplanabilen veriler gereklidir.

Resimde gördüğünüz Stanford Üniversitesi tarafından üretilen çip, vücutta tek başına gezinebiliyor.

Ohio State Üniversitesi’nden Prof. Paul Berger bu cihazlar ile hastalıklı bir artere, kablosuz internet bağlantısı aracılığıyla stent takılabileceğini söylüyor. Aynı üniversiteden bir bilimadamı da transistörlerin dışında bir yapay nöron oluşturuyor. Ayrıca uzmanlar, sporcuların kullanmasının yasak olduğu doping ilaçlarının bu yöntemlerle daha kolay tespit edilebileceğini düşünüyor.

Cambridge Danışmanları ve Cambridge Addenbrooke Metabolik Bilimler Enstitüsü Hastanesi de kan şekerini ölçüp kablosuz olarak insülin pompası görevi üstlenecek olan yapay bir pankreas sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sistem ile hastanın veya doktorun kan şekerine herhangi bir müdahalesine gerek kalmayacak. Tüm bu cihazların verileri de herhangi bir cep telefonu veya tablet aracılığı ile dakika dakika izlenebilecek.

Prof. Berger, bu gelişmelerin henüz yeteri kadar olmadığını ve bir bebeğin ilk adımları gibi daha başında olunduğunu söylüyor.

Submit a Comment