Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kansere Karşı En İyi Dayanışma Yine Sosyal Medyada

Kansere Karşı En İyi Dayanışma Yine Sosyal Medyada
Buğrahan Ceylan

Kanser hastalığı olan genç yaştaki insanlar kendilerini genellikle aile ve arkadaşlarından izole edilmiş hissederler. “Diğerlerinden” ayrı olma hissiyatı ise, kişinin kansere karşı verdiği mücadelede işleri biraz daha zorlaşmasına sebep oluyor. Sosyal ağ platformları ise bu konuda gençlerin hissettiği dışlanma duygusunu ciddi oranda azaltabilir.

2011 yılında kurulup merkezi New York’da bulunan Bingu işte tam bu ihtiyaca cevap vermekte. 13-21 yaş arası kanser hastalığına mücadele veren gençlerin kullanabilmesi için Mount Sinai Medical Center’s (MSMC) Hematoloji/Onkoloji kliniği tarafından kurulan sosyal ağ platformu, diğer sosyal ağ paylaşım siteleri ile aynı mantıkta çalışıyor. Genç hastalar burada konu başlıkları açıp, resim/video paylaşımında bulunabilme imkanına sahipler. Tabii ki platformun asıl amacı, aynı zorluklar ve engellerle karşılaşan diğer hastalarla iletişim kurabilmek.

Araştırmalar gösteriyor ki genç hastaların istekleri şu anki sağlık hizmetleri sistemi tarafından tam manasıyla karşılanamıyor. Çizgi film ya da süper kahraman posterleriyle süslenmiş klinikler hastaların kendilerini olabildiğince iyi hissetmeleri için tasarlanıyor ama günümüzde genç hastaların en önemli ihtiyacı akranlarıyla beraber vakit geçirebilmek ve iletişim halinde olmak; yani bugünün gelişmeleriyle sosyal ağ platformlarında aktif olabilmek.

Pek çok Bingu üyesinin Facebook ve benzeri popüler sosyal ağlarda hesabı olmasına rağmen bu platformlar genç hastaların ihtiyaçlarını karşılayamamakta. “Bingu” isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız “Pes etmiyorum” anlamına gelen İngilizce “But I’m Not Giving Up” cümlesinin kısaltması. Platform sayesinde pek çok kanser ve benzeri hastalığa sahip genç yaştaki hastalar samimi ve güvenli bir platformda vakit geçirebiliyor. Ayrıca arama motorlarına Bingu yazdığınız zaman site arama sonuçlarında çıkmıyor. Yeni üyelik almak için ise web sitesinin yönetici onayını almanız gerekiyor. Tüm bu güvenlik önlemleri ve siteyi görünmez kılan özellikler kullanıcıların özgürce paylaşım yapmalarına olanak sağlıyor.

Site içerisindeki genç hastaların arasındaki iletişim ilk başta çok az olmakla beraber zaman geçtikçe hastalar arasındaki dayanışma ve yardımlaşma oldukça artmış bulunmakta. Hasta çocuk ve gençler için daha geniş sosyal ağ web siteleri olmasına rağmen Bingu, üyelerine daha kişisel bir alan oluşturmakta. Ayrıca site içerisinde moderatör olması, oluşabilecek kültürel ve ekonomik farklılıkların önüne geçilmesinde önemli bir etken.

Sitenin duyurmaya çalıştığı bir diğer amacı da bu tip uygulamaların yerel hastane grupları içerisinde de oluşturulmasına teşvik etmek. Yine de bazı hastane ve doktorlar bu tip oluşumlara hala şüphe ile yaklaşmakta. Sosyal ağ içerisinde oluşabilecek kullanıcılar arası aşağılama, hakaret etme, kişisel hasta bilgilerinin yayınlanması ya da HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) kurallarına aykırı herhangi bir durumun ortaya çıkmasından endişe edilmekte.

Böyle bir uygulamanın bir sonraki aşaması ise sadece kanser değil başka hastalıklara sahip gençlerin de katılabileceği daha geniş bir platform oluşturabilmek ve oluşuma katılmak için gerekli olan bilgisayarı satın alamayacak durumdaki genç hastalara maddi olarak yardımcı olabilmek.

Ülkemizde buna benzer bir platform biliyor musunuz? Böyle bir platformun Türkçe içeriklerle oluşturulan versiyonu genç hastalarımıza sunulabilir mi?

Submit a Comment