Kanseri Koklayan Köpekler
Araştırmacılara göre; köpeklerin gelişmiş ve hassas koku alma duyuları, yeni bir medikal cihaz ile kanserin belirlenmesi için bir yol olabilir. İtalya’da bulunan, Istituto Clinico Humanitas, Üroloji ve Patoloji bölümü başkanı Gian Luigi Taverna’ya göre; yaygın olarak kullanılan teşhis araçlarının da eklenmesi ile köpekler gelecekte, klinik vakalarda etkin biçimde kullanılabilecek.
Taverna’nın, köpekler ile kanseri belirleme konusundaki çalışması şu ana kadar bu kapsamda yapılan en geniş çalışma. Çalışmada; idrar örneklerini koklayan köpekler prostat kanserini %98 oranında bulabilmiştir. Araştırmacılar, köpeklerin kanseri belli kimyasalların kokusunu alarak bulabileceğini belirledi.
Köpek eğitimcisi Dina Zaphiris, kanserin erken evresinin köpekler tarafından bulunmasına olanak tanıyacak bir çalışma yürütüyor.
Bloomberg Businessweek’e göre; Zaphiris, köpeklerin gelişmiş koku duyularını, kanserin erken evrede belirlemesinde kullanılacak bir kit hazırlıyor. Kitin, insan nefesindeki uçucu organik bileşikleri (VOCs) yakalayan giyilebilir bir teknoloji olması bekleniyor. Bu bileşkeleri koklayan köpeklerin, hastanın kanser olup olmadığını belirlemesi bekleniyor. Zaphiris, ürününün FDA tarafından incelenmesi ve onaylanması için de çalışmalarını sürdürmekte.
Zaphiri, köpeklerle çalışmalarına devam ederken, diğer araştırmacılar da, köpeklerin bu koku yeteneklerinden esinlenerek VOCs’un belirlenmesi için elektronik bir cihaz geliştirmeye odaklanmış durumdalar.
Pensilvanya Üniversitesi’nde araştırmacılar, uçucu organik bileşenleri bulup, klinik vakalarda kullanılabilecek bir cihaz geliştirmek için çalışmakta.
Submit a Comment