Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Yapay Zekâ Sistemi, Kolon Kanserini Gerçek Zamanlı Olarak Tespit Edebiliyor

Yeni Yapay Zekâ Sistemi, Kolon Kanserini Gerçek Zamanlı Olarak Tespit Edebiliyor
Derya Öztürk

Yapay zekâ destekli olarak çalışan yeni bir endoskopik sistem; kolon (bağırsak) kanserini yüksek bir doğruluk oranıyla ve gerçek zamanlı olarak tespit edebiliyor.

Tıp araştırmaları, yapay zekâda yaşanan gelişmelerle yan yana ilerliyor. Tümör büyümelerinin daha etkili bir şekilde tespit edilmesi için artık yapay zekâlardan destek alınıyor ve yeni bir çalışma bunun ne kadar etkili olabileceğini kanıtlıyor.

Bağırsakta tümör bulguları veya kanser gelişimini araştıran yeni bir yapay zekâ (AI) destekli endoskopik sistem, kanser tespitinin geleceği olabilir. Yeni sistem; kolon duvarları boyunca büyüyen ve bağırsak polipleri olarak adlandırılan hücre yığınlarının iyi huylu tümör mü yoksa kanser hücreleri mi olduğunu teşhis edebiliyor.

AI destekli teşhis sistemi, her biri 500 kat büyütülmüş, 30.000’den fazla bağırsak polipi görüntüsü kullanılarak eğitim gördü ve sistem makine öğrenimi yoluyla bunları öğrendi. AI, polipin yaklaşık 300 özelliğini bir saniyeden daha kısa sürede kontrol edebiliyor. Ön araştırmalarda elde edilen başarının ardından, çalışmada bir sonraki aşamaya geçildi. Bir klinik ortamda ilk kez gerçekleştirilen AI destekli endoskopi denemelerinin sonuçları İspanya’nın Barselona kentinde 25. UEG Haftası’nda sunuldu.

Çalışma, Japonya’daki Showa Üniversitesi’nden Dr. Yuichi Mori liderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Mori ve meslektaşları, daha önce bağırsak polipleri olduğu tespit edilen 250 hastada yeni sistemi test etti. AI, her bir polipin patolojisi üzerine tahminlerde bulundu ve bu tahminler,  poliplerden alınan örnekler sonucu çıkartılan patolojik raporlarla karşılaştırıldı. Sonuçlar son derece cesaret vericiydi. Sistem 306 polipi gerçek zamanlı olarak, % 86 doğrulukla değerlendirmeyi başardı.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment