Kimyasal Silah Zehirlenmeleri İçin Tedavi Uzayda Aranacak
Bilinen en güçlü sinir gazı VX ve sarin gazı gibi kimyasal silahlar insanlara korkunç zararlar verebiliyor. Bu sebeple bilim insanları deneylerini uzaya göndererek bu gazlardan oluşan zehirlenmeler için daha iyi tedaviler geliştirmeyi umuyor.
Ulusal Sağlık Enstitüsü Kimyasal Tehditler Karşıtı Önlemler programı araştırmacıları, deneyleri için Uluslararası Uzay İstasyonu’na deneylerde kullandıkları bazı materyalleri gönderdi.
Peki, neden uzay? Dünya’daki yerçekimi bilim adamlarının istediği tipteki molekülleri sentezlemesi için bir engel. Uzayda yerçekimi daha zayıf olduğundan bu moleküller daha rahat sentezlenebiliyor.
Sarin gazı ve VX gazı da dahil olmak üzere sinir ajanları, bu enzimin aktivitesini bloke ederek kasların rahatlamasını engelleyip felç ve ölüme yol açar. Araştırmacılar bu kimyasal silahlara antidot geliştirebilmek için, kasların kasıldıktan sonra gevşemesinde rol olan asetilkolinesteraz (AChE) enziminin yapısı üzerinde çalışıyor. Enzimin yapısını görüntülemek için kristal oluşturmak gerekiyor fakat dünyadaki yer çekimi bu oluşumu engelleyebiliyor. Bilim insanları bunun çözümünü deneyi uzaya taşımakta buldular.
Uzay istasyonundaki kristaller yeterince büyüdüğünde dünyaya geri götürülecek ve araştırmacılar nötron kırınımı adı verilen görüntüleme tekniğiyle enzimin yapısını görüntüleyecek.
San Diego California Üniversitesi profesörü Zoran Radić, bu tekniği kullanarak enzimin pestisitler ve sinir ajanlarıyla nasıl tepkimeye girdiğini ve bu tepkimenin nasıl tersine çevrilebileceğini incelediklerini ayrıca bu tekniğin dünyada yetişen küçük kristallerde işe yaramadığını belirtiyor.
Araştırmacılar; şu anki sinir gazı antidotlarının, AChE ve sinirleri zehirleyen ajanlar arası bağları kırdığını, fakat bunun çok yavaş ve tamamen efektif olmadığının altını çiziyorlar. Bu yeni projeyle bu bağı daha hızlı bir şekilde kırılabilecek antidotlar üretilmesi planlanıyor.
Kaynak:
Görsel:
Shutterstock
Submit a Comment