Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Hava Geçiren Giyilebilir Sensörler Sayesinde Uzun Süreli Sağlık Takibi Yapılabilecek

Hava Geçiren Giyilebilir Sensörler Sayesinde Uzun Süreli Sağlık Takibi Yapılabilecek
Derya Öztürk

Japon bilim insanları; kişinin sağlığını bir hafta boyunca kesintisiz olarak takip edebilen, rahat ve neredeyse ağırlıksız, giyilebilir bir hipoalerjenik elektronik sensör ürettiler. Hava geçirebilen nano ölçekli ağlardan oluşan elastik elektrotlar, bir kişinin sağlığını uzun süre izleyebilen e-cilt (e-skin) cihazlarının gelişiminin yolunu açacak gibi görünüyor.

Kalp hızı ve diğer hayati sağlık sinyallerini izleyen giyilebilir elektronikler, son yıllarda giderek artmaya başladı. Yeni nesil cihazlar hassas ölçümler için cilde doğrudan eklenebilen, hafif, elastik malzemeler kullanıyorlar. Fakat bu cihazlarda kullanılan ultra ince filmler ve kauçuk levhalar cilde iyi bir şekilde yapışsa da hava geçirebilme özelliği olmaması sebebiyle uzun süreli kullanım için güvensiz olarak kabul ediliyor.

Dermatolojik testler ince ve esnek materyallerin cilt çevresinde terlemeyi engellediğini ve hava akışını önlediğini gösterdi. Bu cihazlar uzun süreli kullanımda kalıcı fizyolojik etkilere yol açabilecek tahrişe ve iltihaba neden oluyorlar.

Tokyo Üniversitesi Mühendislik Enstitüsü’nden bir araştırma grubu suda çözülebilen polimer, poliminil alkol ve vücutla biyolojik olarak uyumlu bir materyal olarak kabul edilmesi sebebiyle de altın bir katmandan oluşan elektrot ürettiler. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamaya göre, sensör o kadar hafif ve rahat bir yapıda ki giyen hastalar bir süre sonra üzerinde olduğunu bile fark etmiyorlar.

20 denek üzerinde uygulanan cilt testlerinin sonucunda, elektronik sensörlerin hava geçiren yapısı sayesinde vücuda herhangi bir şekilde zarar vermediği kanıtlandı. Prof. Dr. Takao Someya, ekibin araştırmasının gelecekteki sonuçlarıyla ilgili olarak, “Hastaların yaşamsal bulgularını herhangi bir stres veya rahatsızlık vermeden izlemek mümkün olacak” diyor.

Kaynak:

ScienceDaily

 

Submit a Comment