Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bilim İnsanları 3D Yazıcılarla Şekerden Organ Üretecek

Bilim İnsanları 3D Yazıcılarla Şekerden Organ Üretecek
Ceren Seber

Illinois Üniversitesi araştırmacıları, vücutta kullanılmak üzere şekerden biyolojik dokular üretebilen yeni bir 3D yazıcı geliştirdiler.

3D yazıcı, boğaz pastillerini yapmak için kullanılan izomalt adlı şeker türünden kompleks vücut dokuları üretebiliyor. “Serbest Biçimli Baskı” adı verilen bir işlem sonunda; tıbbi araştırma, biyomedikal mühendisliği ve imalat gibi alanlarda çeşitli uygulamaları olabilecek, suda çözünebilen bir yapı ortaya çıkıyor.

Illinois Kanser Merkezi Direktörü Rohit Bhargava, gelişmeyle ilgili şunları söyledi: “Bu teknoloji yumuşak materyaller, hücre ve doku formu üretmek için harika bir yol. Örneğin, uygulama alanlarından biri laboratuvarda tümör araştırması veya doku üretimi olabilir. Hücre kültürleri genelde petri kabında yapılır. Bu bize hücrenin bazı karakteristik özelliklerini incelememize olanak verir ancak sistemin vücutta nasıl bir işlev gördüğünü anlayabilmemiz için pek elverişli bir yol değildir. Vücutta form ve işlev birbiriyle yakından ilişkilidir.”

Şeker bazlı maddelerle bu şekilde baskı yapmak bir takım zorlukları da beraberinde getiriyor: Daha önceki girişimlerde şekerin yanması veya kristalleşmesi gibi sorunlarla karşılaşıldı. Bunu önlemek için, araştırmacılar materyali belli bir sıcaklıkta ve basınçta tutmaya karar verdiler.

Araştırmacılar, bir gün, gelişen teknolojiyle tüm insan organlarının 3D olarak üretilebileceğini umuyorlar. Kim bilir belki de bu gelişme, sağlık alanında başka bir devrimin başlangıcı olabilir.

Kaynak:  Newsweek

 

Submit a Comment