Konuşma Engellilere Özel Uygulama: TalkRocket Go
Sosyal bir varlık olan insan iletişim kurmada en çok sözlü iletişime başvurmaktadır. Her ne kadar farklı toplumlar farklı dilleri kullanıyor olsa da ortak olan bir şey vardır ki o da insanın sözlü iletişimi tercih etmiş olmasıdır. Fakat bazı durumlarda kişi diğerleriyle sözlü iletişim kuramayabilir.
Otizm, afazi, beyin felci ve Parkinson gibi rahatsızlıklar kişinin konuşma yetisini elinden alabilir. Özellikle çocuk yaştakiler bu rahatsızlıklardan birine sahipse başkalarıyla iletişim kurmaya çalışırken anlaşılamadıkları için öfke krizleri geçirebilir ve kendini toplumdan soyutlayabilir.
Kanadalı şirket MyVoice, sosyal hayatlarında sıkıntı yaşayan konuşma engellileri için özel olarak yaklaşık bir yıl önce TalkRocket Go uygulamasını geliştirdi. Kişiye özel değiştirilebilen klavyesi ve tahmin seçeneği ile uygulama konuşma engellilerine çevresindekilerle sözlü iletişim kurabilme şansı tanıyor.
Kelime tahminlerinin %75’e kadarı tuş vuruşlarıyla kaydedilebiliyor. Ayrıca kelime tahminleri Twitter’dan alınan 10 milyon tweet, isim, popüler referanslar ve günlük konuşmada kullanılan deyimleri içeriyor.
El ve parmak hakimiyetini engelleyen herhangi bir rahatsızlığınız varsa, dokunmatik ekranlar kullanılması oldukça zor bir teknoloji haline gelebilir. Ancak uygulama klavyedeki tuşları dilediğinizce büyütebilmenize olanak sağladığı ve el titremesi gibi durumlarda sabitleme özelliğine sahip olduğu için işinizi fazlasıyla kolaylaştırmaktadır.
Uygulamanın seslendirme bölümünde ise konuşma hızını, sesini, ses perdesini ayarlama seçenekleri mevcut. Ayrıca baylar, bayanlar, erkek ve kız çocuklar için ayrı seslendirme seçeneği olmasından dolayı kullanıcı kendisine uygun sesi seçebiliyor. Uygulamanın kişiye göre özelleştirme seçeneği bulunuyor. Ayrıca Fransızca sürümü de mevcut.
Submit a Comment