Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Microsoft Kinect Felçli Hastalara Yardımcı Olacak

Microsoft Kinect Felçli Hastalara Yardımcı Olacak
Buğrahan Ceylan

Teknoloji ve sağlık gün geçtikçe çok daha iç içe bir hale gelerek hastalara yeni imkânlar sunmaya devam ediyor. Özellikle bir ürün, asıl ve ilk amacından çok daha farklı kullanımlarıyla tıp alanında yeni buluş ve atılımlara yol açtı. Eğer yazılarımızı takip ediyorsanız sizin de çoktan tahmin etmiş olabileceğiniz gibi; bu ürün Microsoft Kinect.

Çıkalı neredeyse 1 yılı aşan Kinect, Xbox 360′a bağlanan ve çeşitli sensörleri ile oyuncuların hiç bir aparat veya cihaz olmadan tamamen kendi vücutlarıyla oyunların içine girebilmesini sağlayan bir ürün. Microsoft Kinect daha önce de sağlık alanında çalışmalara katkıda bulunmuştu. Örneğin, disleksi hastalığı olan çocukların tedavisinde kullanılan Kinect, şimdi de yüz felci geçiren hastaların rehabilitasyonunda kullanılmaya başlandı.

İngiltere’de Nottingham Trent Üniversitesi bu proje ile tam olarak 347,000£ ödül kazandı. Sistem otomatik olarak, felç geçiren hastanın asimetrik yüz hatlarını tarıyor ve bir yazılım sayesinde hastaya belli yüz antrenmanları sunuyor. Hasta bu hareketleri gerçekleştirirken Kinect, sensörleri sayesinde hastanın yüz hareketlerini algılıyor ve gerçek zamanlı olarak ekrana gönderiyor. Bu sayede hasta anlık olarak kendi gelişmesini takip edebilme imkânına kavuşmuş oluyor.

2013 Nisan ayında uygulamaya konulacak olan çalışma 18 ay boyunca devam edecek. Projenin arkasında bulunan araştırma grubu, elde edilecek verilere göre seri üretime geçmek için çalışmalara başlamayı hedefliyor. Tüm sistem; Microsoft Kinect, Kinect’e bağlı olan özel bir yazılım ve hastanın görüntüleme yapacağı bilgisayar ya da televizyon ekranından oluşuyor.

Daha önce uygulanan, kâğıt üzerine egzersiz şemalarının verildiği geleneksel yöntemde, hastalar hareket kabiliyetlerinde bir gelişmeleri olsa dahi bu gelişmeyi anlık olarak göremiyorlardı. Bu da onların anlık gelişimlerine bağlı olarak, gerekli iyileştirmeleri ya da doğru hareketleri hemen yapabilmelerine  engel oluyordu.

Bir başka özelliği ise hasta ne zaman egzersiz yapmaya başlarsa, sensörler tarafından toplanan bilginin hemen sağlık uzmanına gönderilebilmesi. Bu özellik sayesinde kısa bir süre içinde, hastanın gelişimine bağlı olarak tedavi planında değişikliklere gidilebilir.

18 ayın sonunda başarılı olursa, projeyi çok daha gelişmiş bir şekilde sağlık merkezlerinde görebiliriz. Microsoft Kinect ve benzeri cihazların tıp alanında kullanılması, hem hastalar için yararlı olacaktır hem de teletıp maliyetlerinin azalmasına fırsat tanıyacaktır.

Submit a Comment