Mobil Sağlık Teknolojisinde 4 Anahtar Trend
Artık yalnızca mobil cihazlarımızı kullanacağımız bir döneme giriyoruz. Durum böyleyken de insanın aklına “Nasıl olacak da çalışmalarımızın %95’ini laptop ya da masaüstü bilgisayarlarda yaparken sadece mobil cihazlara indirgeyebileceğiz?” sorusu geliyor. Bazı insanların çalışmalarını işleri gereği mobil cihazla yürütebilmesi mümkün değil ancak tüketici/hasta ve uzmanların bir beklentisi olarak sağlık sektörü daha perakende bir model kullanma zihniyetine doğru kaymaya başladı. Mevcut durumda sağlık uzmanlarının %73’ü bir şekilde mobil sağlık uygulamalarını kullanırken, % 18’i ise bunun yalnızca bir ulaştırma yöntemi olarak kullanılmasını istiyor.
Yalnızca mobil platform kullanımına doğru ilerlediğimiz şu günlerde sağlık sektöründeki 4 trend ise şöyle:
Akıllı telefonlar en çok tercih edilen cihazlar
GlobalWebIndex’in dünya çapında yaptığı araştırmaya göre ankete katılan kullanıcıların %80’i akıllı telefon sahibi. 2012’de Booz&Company tarafından yapılan araştırmada ise katılımcıların %85’i ya akıllı telefon kullanıcısı ya da sahibiydiler. Büyükanne ve büyükbabaların bile torunlarıyla iletişim kurmak için Facebook ya da Skype kullandığı günümüzde, bu rakamın gün geçtikçe artıyor olması hiç şaşırtıcı değil. Durum böyleyken de nesil farkının yarattığı boşluktan kaynaklanan teknolojiye adapte olma sorunu ortadan kalkmış oluyor. Bu da verilen yüzdelerin gün geçtikçe artacağını ve akıllı telefonların en çok tercih edilen mobil cihazlar olacağını gösteriyor.
Mobil Sağlık Uygulamaları
Juniper Research araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre 2012 yılında pazarda 44M civarında mobil sağlık uygulaması varken bu sayının 2016 yılı itibariyle 144M civarında olacağı tahmin ediliyor. Fakat son duruma bakacak olunursa piyasada şimdiden 100 M civarında mobil sağlık uygulaması mevcut. CapGemini’nin sonuçlarına göre günlük mobil uygulama indirme sayısı 4M. Kullanıcılar bu uygulamaları en çok da hastalıkların semptomlarını kontrol etmek ve fitness programlarını takip etmek amacıyla indiriyorlar. Diğer yandan uzmanlar ve sağlık sektörü, hastaların katılım sayısını artırmak, kendi medikal bilgilerine ulaşmalarını, doktorlarına mail atarak onlardan randevu talep etmelerini, test sonuçlarını görmelerini sağlamak amacıyla mobil sağlık uygulamaları geliştiriyorlar.
Giyilebilir Teknoloji
Giyilebilir teknolojiler gün geçtikçe daha popüler bir hal alıyor ve insanların günlük yaşamının bir parçası olmaya başlıyor. Devrim niteliğindeki bu teknolojiler, hastaların, doktorların ve klinik personelinin sağlık durumlarını takip imkanı tanıyor. Bu teknolojiler sağlığınızla ilgili tüm verileri saklayabiliyor. Bileklik olarak kullanabildiğiniz cihazlar yalnızca adımlarınızı saymakla kalmıyor aynı zamanda kaç saat uyuduğunuzu, tansiyonunuzu, yemeklerden aldığınız kaloriyi ve birçok başka veriyi de kontrol ediyor. Bu teknolojilerin proaktif bireyler olmamızı sağlayacağı düşünülüyor.
Teletıp
Sanal tıbbi konsültasyon gelecekte tedavi için tercih edilen bir yol olacak. Hastaların doktorlarla mobil cihazlar ve görüntülü konuşma yoluyla iletişime geçmesine olanak tanıyan “Teletıp” uygulamaları, sağlık hizmeti almanın düşük maliyetli bir yolu olması sebebiyle ilgi çekiyor. Bu uygulamalar geleneksel muayene yöntemlerine bakış açımızı da tamamen değiştirecek gibi gözüküyor. Teletıp teknolojisinin gelişmesi zaman içinde “Kronik hastalıkların izlenmesi ve tedavisi, sağlık hizmetinin ulaşamadığı kırsal kesimle iletişime geçme, uzaktan yoğun bakım” gibi konularda da etkili olabilecek.
Submit a Comment