Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlığın Sosyal Medyasında Bilmedikleriniz

Sağlığın Sosyal Medyasında Bilmedikleriniz
Hazal Tüfekçi

Sosyal  medyadan bahsettiğimiz zaman muhtemelen aklınıza ilk olarak Twitter, Facebook veya diğer sosyal medya lideri ağlar gelecektir. Söz konusu sağlık sektöründe sosyal medya olunca iş biraz değişiyor ve çok daha başka alanlar da konuya dahil olabiliyor. Günümüzde hem bazı konulara özelleşmiş hem de herkese hitap eden sosyal ağların büyümesi hızlandıkça hastalar ve doktorların birbirleriyle iletişim halinde kalması da kolaylaşıyor. Birkaç yıl öncesinde hayal bile edemeyeceğimiz onlarca yol sayesinde şimdi hastalarla daha yakın ilişkiler kuruluyor ve sağlıklarının daha yakından daha etkin bir şekilde takibi sağlanıyor. Sizlere sağlık sektöründe sosyal medyanın farklı alanlarının profesyonelce kullanılmasından örnekler sunacağız.

SERMO: Doktorlara Özel Sosyal Ağ – Meslektaşları Buluşturmak

Doktorlar ve ilaç sektörü tarafından Twitter, Facebook, Linkedln ve Youtube çoğunlukla aktif olarak kullanılırken doktorların kendi aralarında iletişime geçmek için kullandıkları, dikkat çeken bir sosyal ağ daha bulunmakta. Sermo, Amerika’daki doktorlara meslektaşlarıyla bir platformda buluşup çeşitli konularda isterlerse anonim isterlerse kendi kimlikleriyle tartışıp kolayca birbirlerine ulaşmalarını sağlıyor. Sizce de Türkiye’de böyle bir ağın oluşturulması doktorların hayatını kolaylaştırmaz mı?

SUTTER HEALTH: Sağlık Ağı – Linkedln ‘de Olası Çalışanlarla İletişim Kurmak

Sutter Health , Kaliforniya’da bulunan, hastanelerin, evde bakım ajanslarının, darülacezelerin ve hekim topluluklarının birleştirildiği, kâr amacı gütmeyen bir sağlık ağı. Bireysel sağlık hizmetlerinin kendi sosyal ağları olsa da Sutter Health’in Linkedln profilini kariyer sayfalarına sağlık profesyonellerini çekmek ve bünyelerine katmak için ne kadar doğru kullandıklarını görüyoruz.

Sutter Health’ın Linkedln Kariyer sayfasında bünyelerindeki kariyerlerin neler olduğu linklerle veriliyor ve bunların katılmak isteyen kişiye neler katabileceği ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca potansiyel çalışanları daha iyi bilgilendirmek için profillerini videolarla da besliyorlar. Belki de Sutter Health’in Linkedln profili size kendi hastanenizin veya şirketinizin sosyal ağlardaki profilleri için de bir fikir verir.

Inspire: Bilgi Güçtür – Hastalarla Doktorların İletişim Kurması

Bir kişi için kanser, diyabet, astım gibi kronik ve ciddi hastalıklarının tanısının konulması korkunç bir olay olarak algılanır. Bu tarz bir tanıyla yüzleşen kişi çoğunlukla toplumdan kendini soyutlamaya başlar ve çevresindeki sağlıklı insanları gördükçe yalnız olduğu düşüncesiyle boğulur. Bir de kendisini çevresine sürekli gülümsemek zorunda hissediyorsa… Böyle kişilerin ihtiyacı olan tek şey kendileri gibi onlarca insanın olduğunu bilmektir. Inspire, ciddi hastalıkları olan kişileri diğer hastalarla, sorularına cevap verebilecek doktorlar ve hasta savunma gruplarıyla bir araya getiren bir sosyal ağ. Hastalar burada özgürce ve kendilerini güvende hissederek bilgi paylaşımında bulunabiliyorlar. Hem hasta psikolojisinin hem de hastalığın takibinin bir arada yürütülmesi bu kadar keyifli bir şekilde böyle sosyal ağlar dışında nasıl sağlanabilirdi ki?

Çoğu insanın haberi olmasa da sağlık ve sosyal medya denilince böyle değişik ve faydalı ağlar da söz konusu ve bunların Türkiye’de de olabildiğince arttırılması gerekiyor. Hastayı güçlendirmek çoğu hastalıkla baş etmenin en doğru yoluyken doktorların da yardıma ihtiyaçları olabileceğini unutmamak kurtarılan hayatların sayısını arttırabilir. Bu tarz sosyal ağlar sağlık iletişimini geliştirmekle kalmayıp toplumun sağlıkla ilgili konulara karşı farkındalığının arttırılmasını da sağlar. Online alanı sağlık sektöründeki boşlukları doldurmak için kullanıp toplum olarak yükümüzü azaltmak gördüğünüz üzere bizim elimizde.

Comments

  1. Sosyal terapi için güzel bir katkı.

Submit a Comment