Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlık Sektörü İçin Önemli 4 Madde

Sağlık Sektörü İçin Önemli 4 Madde
Buğrahan Ceylan

Asya-Pasifik bölgesinde sağlık endüstrisi, değişen hasta profili ve sağlık giderleri dolayısıyla bir değişim sürecine girdi.  Bu sürecin sonunda, tam manasıyla bir gelişimin yaşanabilmesi için özellikle bazı alanlarda iyileştirmelerin yapılması gerekiyor. Bu iyileştirmeler sadece bölgesel değil , tüm dünyada ve özellikle ülkemizde de bizi ileriye taşıyabilecek konular.

Frost&Sullivan Asya-Pasifik Bölgesi Sağlık Endüstrisi Analisti Natasha Gulati: “Etkili, hesaplı ve doğru zamanda verilebilen bir sağlık hizmeti bölgede hükümetler için en önemli konu başlığıdır.” diyor. Frost&Sullivan, sağlık endüstrisini köklü değişimlere sokabilecek en önemli teknolojileri belirledi.

1-      Bulut Teknolojisi ve Hizmetleri

Bulut hizmetleri, sağlık sektöründeki artan maliyet sıkıntısını gözler önüne serdiği gibi, ayrıca bu maliyetlerin nasıl azaltılabileceğine de güzel bir örnek. Asya-Pasfik bölgesindeki sağlık hizmeti sunucularının neredeyse %30’u bulut hizmetlerini kullanmaya başladı ve pek çoğu, bu sektörün  gelişmesine katkıda bulunacak hizmetlerin başında bulut internetin geldiğini kabul etmektedir. Bulut internetin ne olduğu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi daha önce yazdığımız bu yazıda okuyabilirsiniz. Bununla beraber sağlık sektörü ve teknoloji dendiği zaman akla gelen ilk kuşkular tabii ki güvenlik ile ilgili oluyor. Özellikle bulut hizmetleri çalışma yapısı düşünüldüğü zaman bu endişe bir miktar daha artabiliyor. Bu da hizmetin yeni yeni gelişmeye ve yayılmaya başlaması ile ilgili tabii.

 2-     Yeni Bilgi Paylaşımı Yolu Olan Sosyal Medya

Sağlık alanında sosyal medya bir reklam ağı olmanın çok daha ötesine geçmiş durumda. Sağlık hizmetleri sağlayıcıları, iyi bir soysal medya kitlesine sahip olmanın somut ve soyut pek çok yararının olduğunun farkına varmış durumdalar.  Bu yüzden ağırlıklı olarak çevrimiçi portallara, canlı sohbet ve destek kanallarına, panellere, forum ve platformlara yapılan yatırımlar oldukça artmış durumda. Özellikle son yıllarda, hastaların sağlık bilgisini internet ve sosyal medya üzerinden araştırması sebebiyle pek çok doktor ve sağlık çalışanı, bilgilerini paylaşabilecekleri yeni çevrimiçi yollar inşa etmek için uğraşmaktadır.

3-     Cihazdan-Cihaza iletişim

Machine-2-Machine olarak (M2M) geçen bu iletişim şekli, pek çok farklı endüstride mevcut sistemlerin değişmesine ve gelişmesine sebep oldu bile. Son zamanlarda, bu sistemin sağlık alanında da tıp ile ilgili kullanılabileceği, cihaz üreticilerinin ve taşınabilir çözüm sağlayıcılarının (bluetooth, kablosuz bağlantılar, ve radyo dalgaları kimliklendirmesi) birlikte çalışması ile keşfedilip, bu alanda da büyük adımlar atılmaya başlandı. Bu sayede ister hasta  ister sağlık profesyoneli olsun, gerekli olan bilgiye doğru yerlerle, anlık olarak ulaşılabilecek. Bu konuyla ilgili pek çok telekomünikasyon şirketi de (Telstra ve Vodafone) yatırım yapmaktadır.

4-    Gelişmiş Görsel Araçlar

3 boyutlu görsellerin oluşturulması ve görsel analitik sistemlerinin gelişmesi ile bu teknolojilere olan talep oldukça artmış bulunmaktadır. Tüm bu görsel araçların geliştirilmesi aynı zamanda sağlık uzmanlarının daha ayrıntılı ve sağlıklı kararlar vermesini de sağlıyor. Önemli olan bir diğer nokta ise, sadece bu araçların kullanılması ya da geliştirilmesi değil aynı zamanda nasıl kullanılabileceğinin de eğitiminin verilmesi gerekiyor. Hatta bu konunun zaman geçtikçe öneminin artacağını düşünen bazı otoriteler, üniversitelerde doktorlara görüntü tekniklerini yönetebilmelerini ve tanıtabilmeleri için dersler verilmesini de savunuyorlar.

 

Dünyada sağlık endüstrisi, teknolojiye yatırım yapmanın yanı sıra bilgiye kolay ulaşmanın ve bu bilgiyi iyi yönetebilmenin de önemli olduğunu son yıllarda çok daha iyi anladı ve bu konuda ileriye  dönük çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Tüm bu gelişmelerle beraber bu bilginin korunması, düzenlenmesi ve paylaşılması konusunda düzenlemelerin yapılması da bir diğer önemli konu.

 

Submit a Comment