Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Oyunlaştırma İlaç Sektörünün Geleceği Olabilir mi?

Oyunlaştırma İlaç Sektörünün Geleceği Olabilir mi?
Alperen Sözen

Oyunlaştırma genel olarak, oyun tasarlama elementlerinin oyun olmayan içeriğe uygulanmasına deniliyor. Burada anlatılmak istenen,  herhangi bir oyun potansiyeli görülemeyen içeriğin, çeşitli yöntemlerle bir senaryo ya da değer bilinci üzerinden potansiyel bir oyuna dönüştürülmesi.

Bu kısımla beraber, oyunların genel durumuna bakıldığında, yapılan bir araştırmaya göre Apple App Store’daki ücretsiz uygulamaları indiren en büyük çoğunluğu %27 oranla Amerika, devamında %20 oranla Çin oluşturuyor. Apple App Store halen %63’lük oranıyla pazar liderliğini sürdürüyor. Hemen arkasından %37’lik oranla Google Play Store geliyor.

Oyun teorisinin akılcı yöntemlerle kurgulanarak hastalara sunulması, etkileşimi ve bilinç seviyesini arttırabilir. Düzgün kurgulanmış, sıralama mantığına dayanan oyunlar inşa etmek; ilaç kullanımı, şeker seviyeleri, sağlıklı yaşam, kalori takibi gibi pek çok bileşeni bir araya getirerek mümkün kılınabilir.

gamification

Hastalara/tüketiciye verilmek istenen ana mesajın en etkili biçimde verilebilmesi için bir çok farklı yöntem uygulanabilir.

  • Eğlenceli Tasarım: Tasarım kısmında mümkün olan her yerde pozitif uyarıcı ve motivasyon edicilerin kullanılması şart. İnsanlar günlük rutinlerinden çıkmak istedikleri için oyun oynarlar. Bu faktör asla unutulmamalıdır. Önemli olan mesajınızı eğlendirerek ulaştırabilmek.
  • Açık Kurallar: Oyunun belli kuralları olmalıdır. Kullanıcıların ana mesajınıza ulaşabilmek için yapmaları gerekenlerin açıkça belirtilmesi şart.
  • Tanımlı Görevler: Oyunun sonunda kullanıcının ulaşacağı büyük bir ödül olması şart. Peki ya süreç? Esas mesaja ulaşana kadar kullanıcıya küçük ödüller sunmalı ve tanımladığınız görevleri tamamlamalarını sağlamalısınız. Büyük ödülü bölümler halinde parça parça inşa da ettirebilirsiniz.
  • Yarış: Yarış illa başkalarıyla olmak zorunda değil. Oyuncularınızı zaman faktörüyle de yarıştırabilirsiniz. Ne var ki, liderlik göstergeleri, puanlar ve rozetler kullanıcıların oyununuza ilgi göstermesi için oldukça önemli. Yarışmak eğlenceli de olsa, kazanmak çok zor olduğunda kullanıcılar oyunu bırakabilirler. Bu ayarlamada dikkatli olmak şart.
  • Ödüller: Sürekli geribildirim sağlamak oldukça önemli. Bu bildirimler genellikle ya oyuncuyu süreç içinde tutmak için ya da oyunda tutmak için ödüller ve kısa bildirimler halinde yapılır.
  • Hodri Meydan: Sürekli meydan okumak oyuncuları oyunun içinde tutar. Ancak burada bir önceki seviyenin oyuncuyu sonraki seviyeye hazırlaması gerekliliğidir. Seviyeler arası zorluk geçişlerinin yumuşak olması kullanıcıları mutlu eder. Son mesaja kadar belirli bir “akış” içerisinde kullanıcılara sürekli meydan okunmalı ve oyun ilginç kılınmalıdır.

Oyunlaştırma ile ilgili en büyük tıkanma ise genellikle ilaç ve sağlık sektörünün içselleştirdiği ölüm-yaşam konusu. Böylesine ciddi bir konuda ilaç sektörü oyunlaştırma yapmalı mı yapmamalı mı? Soru uzun süre tartışılacak da olsa, oyunlaştırmanın ve oyunların öğrenmedeki etkisini asla yadsıyamayacağımızı bir kenara yazmalıyız.

Sanofi-Aventis U.S. tarafından tasarlanan GoMeal uygulaması diyabet hastaları için oyunlaştırılan bir senaryodan ibaret ve Sanofi’nin diyabet ilacının tanıtımını yapıyor. Oyun, hastaların öğün seçimlerinde sağlıklı yiyeceklere yönelmelerini destekleyerek onlara fayda sağlıyor. Günlük alışkanlıklarının diyabet sürecine etkilerini de gösteren uygulama oldukça popüler.

gomeal

Gelecek trendlere daha çok hasta uyumu sorunları, hastalık farkındalığı ve önleme çalışmaları konu olacak gibi görünüyor. Hastaların bulgularını detaylandırdıkları veri toplama yöntemleri de unutulmamalı. Bu veri toplama yöntemleri oyunlaştırılarak daha çok etkileşim sağlanabilir.

Hasta bilinçlendirmede çok mükemmel sonuçlara yol açabilecek oyunlaştırma ilaç firmalarının üzerinde sıkça düşünmesi gereken bir konu.

 

Submit a Comment