Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlıkta Nano Değişim

Sağlıkta Nano Değişim

| On 21, Nov 2016

Metrenin milyarda birine ne isim verilir? Doğru bildiniz, nanometre.
Peki bu kadar küçük parçaları elde etmemiz neleri değiştirebilir hiç düşündünüz mü?

Nanoteknoloji aslında sandığımızın aksine hayatın her alanında kullanıma çoktan geçti bile, fakat konumuz sağlık olunca işler biraz değişiyor. Günümüz modern nanteknolojisinin öncüleri arasından fizik bilimci Richard Feynman bize şunları söylüyor: ”Ben herhangi bir şey bilmiyorum ancak bildiğim şey şu ki, yeterince derine inebilmişseniz her şey çok ilgi çekicidir.” Biz de en derine yani insan vücudunun gizemli bölgelerine meraklı bir yaklaşımda bulunalım ve güncel Nano-sağlık değişimlerine biraz göz atalım, ne dersiniz?

image_650_365

Nano İlaç Dağılımı

Asprin kullanan biri için bu dağılım pek bir şey ifade etmeyebilir, fakat diyabet veya kanser hastaları için aynı şeyi söyleyemeyiz. Uzun ömürlü ve hedefini tanıyabilen bir ilaç, hastaları ve hekimlerin hastalıkla mücadelesini kolaylaştıracak ve motivasyonlarını arttıracaktır. Örneğin Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bir kobay faresine terapötik materyal ile kaplanmış nano parçacıklar enjekte edilmiş ve iki gün boyunca kan dolaşımı sistemi içerisinde tutulmuştur.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan başka bir araştırma ile kanserli hücre etrafına yerleştirilen nano sinyal vericiler, diğer ilaç taşıyıcısı nano-parçacıklar ile birlikte hareket edebiliyor. Böylece problemli bölge üzerinde yoğun etki sağlanabiliyor. Ek olarak, ilerleyen zamanlarda anlık sinyal alınabildiği takdirde eş zamanlı tümör takibi yapabileceği de belirtiliyor.

Erken Tanıda Kullanım Alanları

Manyetik nano parçacıkların kullanılabileceği bir diğer alan ise nükleer manyetik rezonans (NMR) teknolojisi. Microvesicle isimli akıllı parçacıklar, damar yoluyla insan beynine giderken NMR ile bu parçacıkların ilettiği manyetik veriler, gelecekte erken tanılarda hekimlerin oldukça işine yarayacak. 

Ayrıca karbon ve altın nano tüplerin sensör olarak kullanılması ile ağız kanserinde erken tanı yapamak kolaylaşıyor. Altın nano parçacıklar, grip virüsünü tespit edebilecek sensörel yapıya da sahip.

2961565820_3d59b7bdfb

Halihazırda geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam eden bu teknoloji küresel tabiri ile ”NEXT BIG THING” olabilir mi? 

Bu, oldukça mümkün görünüyor. Nesnelerin interneti (IoT) yavaş yavaş dilimize yerleşirken nanoteknolojinin internet ile yakın zamanda birlikte çalıştığını görebileceğiz. Böylelikle ”Internet of the nano-things”  büyük ve geniş sağlık verilerine kolayca ulaşmamıza imkân verecek.

Kaynak:

Submit a Comment