Yeni Sanal Biyopsi Cihazı, Deri Lezyonlarını Analiz Ediyor
Rutgers Üniversitesi araştırmacıları, deri lezyonlarını yakın kızıl ötesi titreşimler ve ses tıklamaları ile analiz edebilen bir cihaz geliştirdi. Lezyonun derinliğini ve kötü veya iyi huylu olduğunu saptayabilen cihaz, cilde nüfuz etmediği için can yakmıyor.
Cilt lezyonları üzerinde yapılan biyopsiler, kişiler için oldukça rahatsız edici ve acı verici olabiliyor. Ayrıca, deri biyopsileri lezyonun büyüklüğü ve derinliği hakkında çok fazla bilgi de sağlamıyor. Bu duruma çözüm arayan Rutgers Üniversitesi’ndeki bilim insanları, deri lezyonlarını analiz etmek için iki ayrı mekanizmaya dayanan yeni bir cihaz geliştirdi.
Yeni “sanal biyopsi” cihazı, deriyi analiz etmek için titreşimli optik koherens tomografisini kullanıyor. Hedef dokuya ses tıklamaları ile beraber yakın kızıl ötesi titreşimler gönderen cihaz, cilde nüfuz etmediği için kişiye herhangi bir acı vermiyor. Cihazın kullandığı teknoloji, lezyonun cildin ne kadar altına yerleşmiş olduğunu ve kötü huylu olduğunu veya olmadığını saptayabiliyor.
Kaynak: Medgadget
Submit a Comment