Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sosyal Medya, Sağlığınızı Ne Kadar Etkiliyor?

Sosyal Medya, Sağlığınızı Ne Kadar Etkiliyor?
Kubilay Han Uluerim

Günlük yaşantımızın değişmez bir parçası olan sosyal medya hesaplarımızı sürekli kontrol etmeden duramadığımız bir gerçek. Gerek iş gerek yakın çevreyle iletişim veya eğlence için, bulduğumuz her fırsatta dijital ortamlarda sosyalleşiyoruz. Peki, elektronik cihazlardan gelen her türlü bildirime bu kadar bağımlı olmamızın nasıl etkileri var?

Fortis Healthcare Akıl SaÄŸlığı ve Davranışsal Bilimler Departmanı çalışanlarının yaptığı bir araÅŸtırmaya göre her 3 gençten 1’i, sosyal medya bağımlılığı ve elektronik cihazlar yüzünden günde 5 saatten az uyuyor. Genç yaÅŸlarda 6 ile 8 saat uyunmasının ileriki yaÅŸlarda saÄŸlık problemlerini engellemede etkili olduÄŸunu söyleyen uzmanlar, bu konuda gelecek nesiller için endiÅŸeli olduklarını belirtiyorlar. Zira uyku düzeni bozuklukları; depresyon, halsizlik, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve odaklanma sorunları gibi fiziksel rahatsızlıklarla neden olabiliyor.

6592915c-edb3-11e5-805c-cca8aa42d510

550 öğrencinin katıldığı çalışmaya göre uykusuzluÄŸun baÅŸlıca nedenleri geç uyumak ve sabit bir uyku saatinin bulunmaması. AraÅŸtırmaya göre 4 öğrenciden 1’inin sabit bir uyku saati yok. Öğrencilerin %24’ü saat 10’da, %33’ü 11’de ve %15’i gece yarısı yataÄŸa giriyor. ”SaÄŸlıksız uyku saati davranışlarının temel sebepleri: telefonların gereksiz kullanımı, sürekli sosyal medyaya baÄŸlı olma isteÄŸi ve yatarken film izlemek. Aynısını ebeveynler de yapıyor. Yani çocuklar ailelerini taklit ediyorlar.” diyor Fortis Healthcare’den Dr. Samir Parikh. Katılımcıların %66’sı arkadaÅŸlarıyla konuÅŸmak için uykularını ertelediklerini söylerken %39’u film izlediklerini belirtiyor. %48’lik bir kesim ise, uyurken telefonlarındaki bildirimleri kontrol etmek için uyandıklarını söylüyor. Bunun üzerine doktorlardan günde 20-40 dakikalık egzersizler yapmaları, az kafein tüketmeleri ve hafif yiyecekler yemeleri konusunda tavsiye almışlar.

Uyumadan yarım saat önce bütün elektronik cihazların kapatılması tavsiye edilse de öğrencilerin %54’ünün televizyon izlediÄŸi, %42’isinin de laptop kullanmaya devam ettiÄŸi söyleniyor. EriÅŸilmesi kolay teknolojilerin genç nesillerde oldukça dikkat dağınıklığına sebep olduÄŸunu söyleyen Dr. Sameer Malhotra ise yasaklamadan ziyade kontrolün öğretilmesini tavsiye ediyor.

 

 

Fortis Healthcare

Submit a Comment