Türkiye’nin İlk Çevrim İçi Kalp Masajı Kursu
Ani kalp durmalarının yol açtığı ölümleri önleyebilmek için Hayatta Kal Derneği tarafından 2013 yılında başlatılan Kalp Projesi, önleyici sağlık çalışmaları alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek.
Kalp Projesi, kamuya açık alanlarda 15 yarım insan maketiyle, bireylere ani kalp durmalarıyla karşılaştıklarında olaya nasıl müdahale edebileceklerini öğretecek. Ayrıca açık hava faaliyetleriyle birlikte, çevrim içi bir platformla da kalp masajının öğrenilmesi için çabalar harcanacak.
Dernek bu projeyle alakalı olarak;
- Koruyucu hekimlik çalışmaları ile kalp damar hastalıklarının artış hızının kesilmesini,
- Hastane dışında kalbi duran 150 bin kişiden beş yılın sonunda yılda 7500 ve 10 yılın sonunda yılda 20 bin insanı tekrar hayata döndürmeyi,
hedefliyor. 20 Mart 2014 tarihinde kurulan dernek, vizyon ve misyonunu kalp damar hastalığı sıklığını azaltmak ve ani kalp durmalarından tekrar hayata dönme oranlarını artırmak olarak belirliyor.
Çevirimiçi kalp masajı kursu ülkemizde bir ilk olacak. Sosyal medya üzerinden de faaliyetleri ile ilgili duyurular yapan derneğin Facebook hesabına buradan ulaşmanız mümkün.
Derneğin faaliyetleri arasında geçtiğimiz yıl Vodafone 35. İstanbul Maratonu‘nda sporcu ölümlerini azaltmak üzere AKUT ile yaptığı işbirliği de yer alıyor. Maratonda 20 gönüllü sağlık çalışanı ve 20 OED cihazı ile sporcu ölümlerine karşı önlemler alındı. 10 bisikletli ambulans ve 10 sabit nokta ile yapılan faaliyeti bu yıl 50 sağlık çalışanı ile yapmayı planlayan dernek, Kalp Projesi’nin yürütülmesini birinci önceliği olarak kabul ediyor.
Konuya dikkat çekmek için hazırlanan kamu spotuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:
-
Türkiye’de ilk kez online kalp masajı kursu fikrini ortaya atan Doç. Dr. Mutlu Vural Sağlık Bilişim Derneği’nin Altın Steteskop Bilişim Dostu Doktor ödülüne layık görüldü. Kalp Projesi kapsamında bu kursu yakında başlatmayı planlıyoruz. Amacımız ani kalp durması konusunda farkındalık artırmak ve kalp masajını öğrenmeye teşvik etmektir. Tek doz dijital çalışmalarımızı çok güzel özetledi ve sesimizi duyurdu. Teşekkür ederiz.
Comments