Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Twitter Hayat Kurtarır mı?

Twitter Hayat Kurtarır mı?
Onur Tuhta

Reuters Haber Ajansı’nın bu ay yayınladığı bir raporda, Twitter içerisinde kardiyak arrest (kalp durması) ve CPR (dolaşım ve solunumun yeniden canlandırılması) konularında kelime aramasına dayalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir.

Çalışma için, araştırmacılar Nisan 2011 ve Mayıs 2011 tarihleri arasında belirledikleri anahtar kelimeleri Twitter’da aratmış ve bu trafiği gözlemlemişlerdir. Araştırma için kararlaştırılan kelimeler ise; otomatik eksternal defibrilatör veya AED (elektroşok cihazı), CPR, resüsitasyon ve ani ölüm olarak belirlenmiştir.

Araştırmanın orijinalini buradan paylaşabilir ya da indirebilirsiniz.

Araştırma sonucuna göre, anahtar kelimelerin geçtiği 15.324 tweet belirlenmiştir. Bunlardan;

  • %49’u kardiyak arrest ile ilgili eğitim, araştırma ve haberler hakkında bilgi veren paylaşımlardır.
  • %44’ü CPR uygulaması ve AED kullanımı ile ilgili rehberlik edebilecek paylaşımlardır.
  • %7’lik bir oran ise, konuyla ilgili kişisel deneyimler de dahil olmak üzere kardiyak arrest konusunda paylaşımlar içermektedir.

Ayrıca konu ile ilgili paylaşımların %13’ü diğer kullanıcılar tarafından re-tweet edilmiştir.

Yukarıda belirtilen sonuçları yorumlamak gerekirse; Twitter’ın yeni nesil anlık haberleşme ve iletişim aracı olduğunu göz önüne alırsak, gerçek zamanlı hasta takibinde ya da mesleki paylaşımlarda sağlık profesyonellerine, hastalara ve hasta yakınlarına faydalı bir sosyal medya aracı olarak kullanılabilir.

Ayrıca belirli kelimeleri içeren tweetlere yönelik geliştirilecek otomatik cevap yöntemi ile sağlık profesyonellerine, hastalara veya hasta yakınlarına  yardım ve bilgi akışı 7/24 sağlanabilir.

Değerli katkılarından dolayı Osmangazi Üniversitesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ener Çağrı Dinleyici’ye teşekkür ederiz.

 

Comments

Submit a Comment