Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Veri Madencisi Treato 14 Buçuk Milyon Dolar Değere Ulaştı

Veri Madencisi Treato 14 Buçuk Milyon Dolar Değere Ulaştı
Buğrahan Ceylan

Sosyal medya kullanıcılarının tıbbi ürünler ile ilgili düşüncelerini toplayabilmek amacıyla, binlerce farklı sosyal medya platformunu tarayan İsrail şirketi Treato, 14 buçuk milyon dolar değere ulaştı.

İsrail kökenli Treato şirketinin CEO’su Ido Hadari, biriken sermayelerini New York’ta bir ofis açmak için kullanacaklarını söylüyor. Hadari: “Amerika’da büyümeyi hedeflerimiz arasında sayıyoruz ve bunu yapmayı gerçekten çok istiyoruz.” diyerek bu genişlemenin şirket için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Ido Hadari, Amerika’da şu an için yalnızca tek bir satış temsilcileri bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Bir buçuk yıl önce kurulan Treato, özellikle sağlık kurumlarının ve ilaç şirketlerinin işine yarayan yeni bir algoritma oluşturdu. Bu algoritma sayesinde Facebook gibi en büyük sosyal medya platformlarından, yerel bazlı çalışan en küçük web sitelerine kadar tüm internet ortamında, belli tıbbi durumları olan hastaların, belli ilaçlar ya da tedavi yöntemleri ile ilgili,  hangi fikirde olduklarını ortaya çıkarabilmektedir. Treato, özellikle ilaçların beklenmeyen yan etkileri ve önerilen yollar haricindeki kullanım şekilleri hakkında verileri sunmaktadır. Bu sayede Treato, günümüzde inanılmaz bir veri yığınının bulunduğu ve sürekli olarak yeni bilginin eklenmeye devam ettiği internette, ilaç şirketlerinin ihtiyacı olan bilgiyi süzüp çıkartabilmektedir.

Treato’nun kullandığı algoritma, sosyal medyada kullanıcıların yaptığı yorum ve konuşmaları alarak, klinik onaylı bilgi kaynakları ile birleştiriyor ve eşleştiriyor. Bu sayede ilaç ya da tedavi yönteminin amaçlandığı şekilde işe yarayıp yaramadığını tespit edebiliyor. Bu yöntem sayesinde, hastaların karşılaştığı yan etkilerin de farkında olunabiliyor.

“Bu yöntem, hastalarda bilinçli ilaç kullanımına yönelik yapılan çalışmaların ileri bir versiyonu aynı zamanda. Çünkü sonuç çıkarmak için karmaşık ve bilgi gerektiren analitik verileri, hastaların ve şirketlerin kullanabileceği şekilde çözümleyerek sunabiliyoruz.” diyor Ido Hadari.

Şirkete göre; şu ana kadar 11,000 ilacı ve 13,000 farklı sağlık durumunu kapsayacak şekilde, 23 milyon kullanıcının yaklaşık 1,5 milyar gönderisi analiz edilmiş durumda. Web siteleri üzerinde hiçbir reklam alanı olmayan ve tamamen ücretsiz olan bu hizmet, ilaç temsilciliklerinden, hastalardan ve sağlık profesyonellerinden günde 100,000’e yakın bir ziyaret sayısı elde etmektedir.

Treato’nun gelir kaynağı ise aynı hizmetin farklı bir versiyonundan elde edilmektedir. Treato Pharma isimli bu hizmet, ekim ayından itibaren açık ve ilaç şirketlerine derinlemesine ve özel ölçümleme yöntemleriyle hazırlanmış veriler sunmaktadır. Örneğin; hastaların belli ilaç tedavilerini uygularken nasıl beslendikleri gibi verileri toplayarak sağlık şirketlerine satmaktadır. Bu sayede özellikle ilaç firmaları muhtemel riskleri ya da oluşabilecek problemleri önceden görebilme ve önlem alabilme imkânına kavuşmuş oluyorlar.

Comments

Submit a Comment