Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kurumsal Facebook Hesaplarınızı Korumanın 5 Yolu

Kurumsal Facebook Hesaplarınızı Korumanın 5 Yolu
Onur Tuhta

Geçtiğimiz haftalarda Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri tüm dünyanın gündemindeydi. Daha önceki seçimde Obama’nın son derece iyi bir araç olarak kullandığı sosyal medya, geride bıraktığımız seçimlerde çok daha fazla kızıştı. Bunlardan bir örneği de Gaston Memorial Hastanesi‘nin sahte Facebook hesabının açılmasıyla yaşandı. Hastane adına açılmış gibi gösterilen Facebook sayfasında, hastanenin logosunu ve sloganını içeren görseller kullanılarak, “ObamaCare” başlığı altında, Obama ve yönetimini, özellikle de sağlık politikasında yaptığı değişikliği hedef alan paylaşımlarda bulunuldu. Durumun farkına varan hastane yönetimi olaya müdahale etmek için Facebook ile iletişime geçti ve sayfanın bir kural ihlali yapmadığı yanıtını aldı. Ancak sonradan hastane lehine karar verildi ve sayfa tam 11 gün sonra Facebook yönetimi tarafından kapatıldı.

Birçok markanın sosyal medyadaki imajı kullanılarak bu mecradaki takipçilere rahatça ulaşılabilir. Her marka için aynı kaygı ve endişe mevcuttur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta; hastane, ilaç şirketi gibi toplum sağlığına yön veren kurumların adının kullanılarak takipçilerin yanlış yönlendirilmesidir. Yukarıdaki örnek her ne kadar siyasi bir örnek olsa da toplum sağlığını yanlış yönlendirecek paylaşımlarda da bulunulabilirdi. Sosyal ağlarda her ne kadar bu tür olayların yaşanılması engellenmeye çalışılsa da kurumların alabileceği önlemler de bulunmaktadır.

Sosyal medya hesaplarının güvenliğini sağlamak için aşağıdaki ipuçlarını incelemenizi tavsiye ederiz.

1. Markanızı izleyin

Sosyal ağlarda ve Web’de markanız hakkında nelerden konuşulduğunu ve kimler tarafından konuşulduğunu takip edin. Markanız için olumlu ya da olumsuz yorumları düzenli olarak kontrol etmeniz kurumun imajı için faydalı olacaktır.

2. Sosyal medya için bir ekip oluşturun veya sorumlu belirleyin

Kurumunuz için, sosyal ağlardaki karşılıklı etkileşim ve paylaşım trafiğini profesyonelce takip edecek bir ekip oluşturun. Kurum tutum ve imajına uygun paylaşımlarda bulunacak ekip dijital dünyada marka imajını koruyacaktır.

3. Sosyal medya kaynaklarına önem verin

Yukarıda verdiğimiz Gaston Memorial Hastanesi‘nin kurumsal hesabının toplam beğenen sayısı 587 iken, sahte hastane sayfasının beğeni hesabı kapatılmadan önce 720 beğeniye sahipmiş. Siz bu kurumu sitenin içerisinde aratsanız ve karşınıza bu iki sonuç çıksa, hangisini beğenirdiniz? Artık günümüzde sosyal ağların bir iletişim aracı olduğunu kabullenin ve bu mecrada bir marka algısı oluşturun. Bu platformlarda oluşturacağınız imaj ile takipçileriniz üzerinde bırakacağınız izlenim en az gerçek dünyadaki kadar sarsılmaz olacaktır. Kurumunuzu bu ağlarda iyi yansıtırsanız, internet kullanıcıları sahte hesapları kolayca ayrıt edeceklerdir. PwC danışmanlık şirketinin Nisan 2012 raporuna göre; tüketicilerin %41’inin hastane seçiminin Facebook, Twitter, Youtube ve diğer sosyal ağlardaki hareketlerinin etkilediği belirtilmektedir. Raporun Türkçe çevirisine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

4. Hesap şifrelerinizi değiştirin

Ağ hesaplarının çalınmasına önlem olarak şifrelerinizi düzenli olarak değiştirmeniz ve güçlü şifreler kullanmanız önerilmektedir.

5. Sorumlularla hep iletişimde olun

Herhangi bir sosyal ağa kurum olarak giriş yaptığınızda o ağ sorumlularını bilgilendiriniz ve markanıza ya da imajınıza bir ihlal olduğunu düşünüyorsanız, yine ağ sorumlularıyla iletişime geçiniz. 83 milyon Facebook hesabının sahte oluşunu ve yine PwC’nin Sağlık Araştırma Enstitüsü raporuna göre, 2012 yılında sağlık kuruluşlarının sosyal medya güvenlik harcamalarının artacağı sonucunu göz önüne alırsak eğer sağlık kurumlarının bu tehdidi göz ardı etmeyeceklerini düşünüyorum.

Submit a Comment