2. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi Yapıldı
2. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi bu yıl Haliç Kongre Merkezi’nde 28-30 Mart tarihleri arasında yapıldı. “Sağlıkta İnovasyon” teması ile pek çok önemli kişi ve kurum temsilcileri, Sağlık Bilişim Zirvesi’nde konuşmacı olarak yer aldı ve bu konuyla ilgilenen herkes, ben de dahil, eminim pek çok şey öğrendi. Sağlık Bilişim Zirvesi’nin nasıl geçtiği ve önemli noktalarını özetlemeden önce, bu organizasyonun bana da neler kattığını anlatmak istiyorum.
Biyografi kısmında okuyabileceğiniz üzere, Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezunum. Dört senelik lisans eğitimimi (sürekli çalışan bir öğrenci profili çizmesem dahi) ileride yapacağım mesleği düşünüp mutlu olarak ve okulumun bana sunduğu her bir fırsatı büyük bir heyecan ile değerlendirerek geçirmeye çalıştım.
2008-2012 yılları içerisinde öğrenci olduğum için de aslında kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü lisans eğitimim boyunca teknolojinin, bilişimin, web dünyası içerisindeki gelişimin ve sosyal medyanın gücünün büyüyüşünü, hatta kullandığımız mobil cihazların dahi adım adım gelişimini çok iyi gözlemleyebildiğimi düşünüyorum. Bir kaç yıl önce kullandığımız mobil cihaz markalarının nasıl değiştiğini, neden bazı markaların popülerliğini kaybedip, diğerlerinin ön plana çıktığını ve bu sürecin gerçekten çok kısa bir süre içerisinde geliştiğini izledim. Bireysel ya da toplumsal tüm ihtiyaçların ortaya çıkması, iletişimin bambaşka bir boyut kazanması, benim bakış açıma göre bütünüyle teknoloji ve bilişim alanındaki yeniliklerle önem kazandı.
Tüm bunları anlatmamın sebebi; mezuniyetimden kısa bir süre sonra Tek Doz Dijital ekibine katılmam ve benim ilgi duyduğum her şeyin sağlık ile nasıl bağdaştırılabileceğini öğrenme ve uyum sağlama sürecimi anlatabilmek. Özel ya da devlete bağlı sağlık kuruluşlarının, tüm sağlık çalışanlarının, hatta hastaların, teknoloji, internet ve iletişim ihtiyacı sebebi ile nasıl yeni bir döneme girdiğini anlayabilmek, beni bir süre ilgi alanlarımdan ayırmış gibi hissettirmişti. Bu konuyla ilgili bir şeyler üretebilmek için, olabildiğince çok şey okumaya çalıştım. Sağlık Bilişim Zirvesi’nde gördüklerim ise, okuduğum pek çok yazının, gelişmenin ya da uzak görünen ihtimallerin, aslında gerçekten benim ülkemde de yapılmak istenildiğini gösterdi bana. Pek çok farklı alandan uzmanların ve bilgi sahibi kişilerin anlattıkları, hatta somut örnekler ile gösterdikleri bende ilk günden şu etkiyi yarattı: “Amerika’da X eyaletinde yapılan yeni bir uygulamanın, benim tedavi gördüğüm hastanede de hayata geçirilmesi ve benim bundan yararlanmam aslında hiç uzak değil!” İşte bu etki, işimi sadece bir görev olarak değil, gerçekten ilgilendiğim ve merakla takip ettiğim gelişmelerin aslında bambaşka bir sektörde yapılmaya çalışıldığını, çok büyük potansiyeli olduğunu ve benim bu sektöre kolaylıkla uyum sağlayabileceğimi fark ettirdi bana. Sağlık Bilişim Zirvesi, bana bilişimin ve bilişim ile ilerleyen iletişim ihtiyacının, Türkiye’de de sağlık sektörü tarafından benimsendiğini, önem verildiğini ve bu konuda pek çok gelişmenin hayata geçirilebileceğini gösterdi. Bununla beraber, tabii ki 3 gün boyunca tecrübe ettiğim bazı olumsuzluklar ve eksiklikler de oldu, bunlardan da kısaca bahsedeceğim.
Sağlık Bilişim Zirvesi’nde neler konuşuldu?
- Hastanelerde kullanılabilecek yeni teknolojiler
- Sağlıkta mobilitenin önemi
- Hastanelerde yönetişim
- Web tabanlı proje tanıtımları
- Pek çok teknoloji firmalarının sağlık sektörüne yönelik çalışmaları
- Veri yönetimi ve veri madenciliği
- Verilerin toplanması raporlanması ve yorumlanması konusunda gelişmeler
- E-sağlık uygulamaları
- İlaç yönetim ve takip uygulamaları
- Yeni teknoloji tanıtımları
- Sağlık eğitiminde bilişimin yeri
- Sağlık harcamaları
- Halk sağlığı hizmetlerinde bilişim uygulamaları
- Sağlık sektöründe sosyal medya ve internet
- Hemşirelikte similasyon uygulaması
- Büyük veri yönetimlerinde hukuki ve teknik yaklaşımlar
- Sağlık yazılımlarında inovasyon
- Akılcı ilaç yönetim sistemleri
- Dijital Hastane açılışı
Gördüğünüz gibi Sağlık Bilişim Zirvesi oldukça kapsamlı ve geniş bir organizasyondu. Kim ne kadar beklentilerini karşılayabildi bilmiyorum ama ben, katılacağım konuşmaların konularını seçmekte gerçekten zorlandım. Sağlık Bilişim Zirvesi benim için ” Türkiye’de sağlık kuruluşları yeni trendlere geçiş yapabilmekte acaba ne kadar hevesli?” sorusunu cevaplamak konusunda oldukça yararlı oldu. Tüm gelişmeleri tek bir yazıda iletmek oldukça zor olacağından, bundan sonraki yazılarımda, Sağlık Bilişim Zirvesi boyunca beğendiğim, ilgimi özellikle çeken belli konuları ve ürünleri anlatmaya çalışacağım.
Güzel, geniş çaplı, öğrenmek amacıyla gelen herkesin ufkunu daha da genişlettiği başarılı bir zirveydi. Öğrendiklerimi ve değerlendirmeleri daha sonraki yazılarımda aktarmaya çalışacağım.
Submit a Comment