Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2013 Dijital Doktorlar Anketi

2013 Dijital Doktorlar Anketi
Alperen Sözen

2014 yılına girmemizle beraber 2013 yılını kapsayan çalışmalarda yavaş yavaş yayınlanmaya başladı. Günümüzde her alana virüs gibi sızan sosyal medya, tıp alanına da el atmış durumda. Türkiye’de hala doktorların sosyal medya kullanımına yönelik bir araştırma olmasa da yurt dışından gelen  araştırmalar gelecek hakkında bize fikirler veriyor.

Son kullanıcı diye de tabir edilen hastaların sosyal medyayı sağlık ile ilgili konularda ne sıklıkla kullandıklarına dair bilgiler mevcut. Nielsen’in bir araştırmasına göre, Türkiye’de sağlıkla ilgili konularda internet kullanımı en yoğun 24-35 yaş arası bireylerde ve kadınlarda görünüyor.

Pharmacy_Online

Bu kısmın kullanım özelliklerini aşağı yukarı biliyoruz. Ne var ki işin doktor ya da tıp uzmanları tarafını gösteren bir araştırma henüz yok.

ZocDoc ise 2013 yılı içinde yaptırdığı ve 360 pratisyen hekimin cevapladığı bir anket çalışmasında gerçekleri gözler önüne serdi. Ankete katılan doktorların;

-%83’ü uzmanlık alanlarına ait bir web siteye sahip.

-%63’ü hastalarının zaman kaybını engellemek için, çevrimiçi form doldurmalarına izin veriyor.

-%74’ü muayenehanelerinde pratik yönetim sistemi kullanıyor.

-%62’si hastalarına en az bir kez elektronik reçete göndermiş.

Bunlar araştırmanın ilk bulguları olsa da kullanımın ne kadar sıklaştığı görülebiliyor. Hekimler tüm bunların dışında, çevrimiçi aldıkları yorumların ne kadar önemli olduğunun da gayet farkında. Pazarlama literatürünün sıkça kullandığı ve çok sevdiği WOM (word-of-mouth) tıp dünyasında da oldukça önemli. Söz konusu sağlık gibi ciddi bir hizmet alanı olunca pozitif yorumlar çok büyük rol oynuyor.

-Doktorların %85’i kendileri hakkındaki çevrimiçi yorumları incelerken, %36’lık bir kesim aynı zamanda rakip hekimlerin  yorumlarını da okuyor.

-Doktorların %62’si yorumların adil olduğunu, %23’ü çok adil olduğunu %15 i ise hiç adil olmadığını düşünüyor.

-Doktorların uzmanlık alanlarının çoğunlukla bulunduğu mecra %53 ile Facebook. %34 ile Google+ izlerken, LinkedIn %28 ile üçüncü mecra oluyor.

-Genç doktorların (26-55 yaş) sosyal medya kullanım oranı  yaşça daha büyük (56-75) meslektaşlarına oranla %22 daha fazla.

Hekimler sosyal medyadan yararlanmaya başlasa bile, bu alışkanlıklarını geliştirebilecekleri daha pek çok mecra var. Fırsatlar büyük ve kaçırılmaması gerekiyor. Türk hekimlerinden de son zamanlarda sosyal medyada varlık gösterenler varsa da, yaygınlaşması tüm hastalara fayda sağlayacaktır.

zocdoc_info

Submit a Comment