Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2013’te Medikal Teknolojilerdeki En Önemli Yenilikler

2013’te Medikal Teknolojilerdeki En Önemli Yenilikler
Mehmet Deveci

Günümüzdeki medikal teknolojilerdeki gelişmeler, gerçekten heyecan verici. Her buluş, binlerce hastanın hayatına etki etme; hatta bazen tıp tarihini değiştirebilecek ve sonsuza dek yaşam kalitesini artırabilme potansiyeline sahip. Antibiyotikler, röntgen cihazları, aşılar gibi kullan-at gibi görünen medikal enstrümanlar bu önemli buluşlar arasında sayılabilir. Bilgi birikimini ve uygulama yeteneğini artırmak için de araştırmacı doktorlar ve mühendisler yıllarca bu konular üzerinde çalışma yapmaktadırlar.

Bu yazıda artık bitirmiş olduğumuz 2013 yılı içerisinde gerçekleşen tıbbi yeniliklere göz atacağız. Bu yıl, özellikle optik cerrahide ve diyabet hastalığı ile ilgili önemli gelişmeler kaydedildi. Şimdi bu yenilikleri yakından inceleyelim.

sağlık ve internet

Şiddetli Baş Ağrısını Giderici İmplant

Yeni bir tip nöromodulasyon terapisi, küme tipi ve migren baş ağrılarının etkili bir şekilde gidermek için bulundu. Amerikalılar verimliliği düşüren, uzun süreli veya kalıcı baş ağrısını, soğuk algınlığından sonra en büyük illet olarak tanımlıyor. Uluslararası Baş Ağrısı Vakfı’na göre baş ağrısı, yılda 28 milyon yetişkini etkiliyor ve baş ağrısı nedeniyle kaybedilen iş günleri yıllık 13 milyar dolara mâl oluyor.

Nöromodulasyon terapisi, baş ağrısına neden olan yüzün arkasında bulunan sinir kümelerini  tedavi etmekte kullanılıyor. Ağız yolu ile alınan cihaz, yüze implante olup yüz sinirlerini uyararak baş ağrısını önleme prensibinde çalışmaktadır. Yanağa yerleştirilen ayrı bir cihaz da bu implantı aktif hale getirmekte ve 5-10 dk. gibi kısa bir sürede ağrıyı yok edebilmektedir. Avrupa’da yapılan testler sonucu, bu cihazı kullananların %75’inin yaşam kalitesinin arttığı belirtilmektedir. Klinik deneyler halen devam etmektedir.

Bir El Cihazı ile Cilt Kanserini Algılama

Milyonlarca Amerikalı her yıl cilt kanseri olarak bilinen melanomanın etkilerini hissetmektedir. Erken teşhiste cilt kanserinin tedavi edilip hastanın hayatta kalma oranı %99 iken, ilerleyen aşamalarda bu oran %15’lere düşmektedir. Cilt kanserinin iyi yönü ise, gözlemle keşfedilir olmasıdır. Görsel algılama, ileri evre melanomu önlemek için en iyi yoldur. Bu nedenle; vücuttaki benlerin ve diğer yerlerin renk değişiminin gözlenmesi erken teşhis için en iyi yol olabilir.

Bir hasta dermatoloğa gidip vücudunun herhangi bir bölgesinde cilt kanserinden şüphelendiğini söylediğinde doktor, yapılan bu yeni cihaz ile hastanın bahsettiği bölgeyi tarayarak birkaç saniye içerisinde kanser olup olmadığını söyleyebilir. Cihaz, derinin yapısını, ileri optik teknolojisi kullanılarak elde edilmiş 10.000’den fazla görüntünün bulunduğu veritabanı ile analiz ederek bu sonucu vermektedir. Klinik deneyler cihazın %98 oranında etkili olduğunu göstermiştir.

Saniyenin Katrilyonda Biri Süresinde Katarakt Ameliyatı

dijitalhastane

Amerika’da 60 yaşın üstündeki bireylerin %75’inden fazlasında, katarakt veya gözdeki ölü hücrelerden dolayı bulanık görme problemi vardır. En sık yapılan ameliyatlardan birisi olan katarakt ameliyatı, bu ölü hücreleri kesip atmak ve bunun yerine birçok durumda gözlük ihtiyacını azaltan veya ortadan kaldıran implant yerleştirmeyi esas olan bir operasyondur.

Femtosecond Lazer Teknolojisi ise ABD’de her yıl gerçekleştirilen 1.6 milyondan fazla katarakt ameliyatındaki başarı oranını artırmayı amaçlamaktadır. Aparat, ölü dokuyu saniyenin katrilyonda biri sürede hassasiyetle keserek çıkartabilmektedir. Bu hız, operasyon sonrası oluşan şişliği, operasyon zamanını ve hatayı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Submit a Comment