Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2014 İçin Altı Dijital Sağlık Önerisi

2014 İçin Altı Dijital Sağlık Önerisi
Can Aytı

Malum, 2014 geldi çattı. Yeni yılda yeni bir ben diyorsanız ve mobil uygulamaların size destek olacağını düşünüyorsanız, sizin için altı önerimiz var.

1) Mobil Uygulamalar

Fitbit, Jawbone ve Nike gibi şirketler sağlıklı yaşam ve spora teşvik eden aygıtlarıyla güzel bir üne kavuştular. Fakat asıl dikkat çeken nokta yaptıkları aygıtlar değil onlarla birlikte gelen mobil uygulamalar oldu. Örneğin; Jawbone şirketinin yaptığı UP Band adındaki bileklik. Bu bileklik zarif dizaynı, ucunda bulunan 3.5 mm jack girişi ve kullanışlı bir mobil uygulama ile birlikte geliyor. Jack girişi ile telefonunuza bağladığınız bu bileklik aynı zamanda hem senkronize oluyor hemde kendini şarj ediyor. Senkronizasyonu tamamladıktan sonra tam şarjında iken 10 saatlik kullanım ömrü olan bileklik, günlük yaktığınız kaloriyi, yürüdüğünüz mesafeyi, uykunuzun takibini, sabahları titreşimle uyandırılmayı, uyararak hareket etmeniz gerektiğini telefonunuzdan takip edebilme olanağı sunuyor. Ve bileklik mobil uygulaması sayesinde birazdan bahsedeceğim IFTTT gibi web servislerine de kolayca bağlanabiliyor.

jawbone_up

2) Lift

Hedeflerinize bağlı kalmanıza yardımcı olan Lift, Twitter’ın kurucuları tarafından yapıldı. Basit olarak uygulama, günlük aktivitelerinizi çevrimiçi bir listeye aktarmanızı sağlayıp, hedefi yerine getirdiğinizde üstünü çizip tekrar çevrimiçi olarak arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlıyor. Kullanışı kolay olduğu için ilgi çeken uygulama sayesinde sizde hedeflerinize bağlı kalıp bu başarınızı insanlara gösterebilirsiniz.

lift

3) Withings Smart Body Analyzer

Fazla kilolarınızı vermek yada yeni yıl için vücudunuzu şekle sokmak istiyorsanız size tavsiye edebileceğim bir uygulama var. Withings Smart Body Analyzer adındaki bu mobil uygulama, anlık durumunuzu kilo ve vücut kitle endeksi olarak listelemenizi sağlıyor. Aynı zamanda IFTTT gibi web servislerine bağlanabilen uygulama sayesinde bilgilerinizi nasıl kullanabileceğinizi görebiliyorsunuz.

3

4) IFTTT

Şu ana kadar iki kez bahsettiğim sisteme geldi sıra. If This Then That adı verilen bu servis, Google Glass ve iPhone Location gibi onlarca internet servisine ve mobil uygulamaya bağlanabiliyor. Bu sayede kendinize sosyal medya ve birçok web site içerisinden bir önerme oluşturup, yapmak istediğiniz şeylerin otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Benim tavsiyem, IFTTT web sitesine girip paylaşılmış önermelerden sağlık odaklı birkaç fikir bulup onları uygulamanız. Withings, Jawbone yada Fitbit’i araştırmanız size birkaç fikir verecektir.

IFTTT

 5) Uyku

Dinlenme zamanı için sağlık aygıtlarını kullanabilme olanağı en çok gözden kaçan özelliklerden biri. Biraz önce de anlattığım Jawbone Up adlı aygıtın uyku özelliği ise kesinlikle görmeye değer. Mobil uygulaması sayesinde alarm kurabildiğiniz bileklik, belirlediğiniz saatte titremeye başlayıp sizi uyandırıyor. Bilekliğin titreşimi sizi sadece hafif uyku halindeyken uyandırabiliyor olması da önemli bir nokta. Çünkü şirket hafif uyku halindeyken uyanmanın daha zinde bir güne adım olacağını düşünmekte.

5

6) Diyet

Zamanınız olduğunda gıda alımınızı takip etmek ve kaydetmek oldukça kolay bir iş. Fakat zamanınız yoksa sizin için kayıt işini yapacak uygulamalar da mevcut. Fitbit ve Jawbone Up’ın başı çektiği bu uygulamaları kullanırken size önerim, yeme alışkanlıklarınızı yaklaşık üç günlük bir süre zarfında kaydedin. Sonrasında ise yediklerinizin size kaç adıma mal olacağını hesaplayın ve antrenmanınıza başlayın.

6

Submit a Comment