Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2014 Facebook ve İlaç Sektörü Değerlendirmesi

2014  Facebook ve İlaç Sektörü Değerlendirmesi
Ece Balkan

Facebook, son 10 yılda ilaç sektörünün hastalarla yakın ilişki kurabildiği önemli bir kanal haline geldi. Bu zaman içerisinde ayda 1.35 milyar aktif kullanıcı elde eden Facebook, kullanıcıların sadece arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmaları için değil, aynı zamanda sevdikleri marka ve şirketlerle de iletişim kurmalarına olanak sağlamaktadır.

Başlangıçta ilaç sektörünün sosyal medya kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelerin eksik ve tamamlanmamış olması nedeniyle birçok ilaç firması, tek yönlü iletişimin mümkün olduğu yazılı basın, televizyon veya radyolar ile varlıklarını sürdürmeye devam etmişlerdir. İlaç endüstrisinin dijital çevrimiçi kanalları benimsemesi, diğer endüstrilere göre biraz daha yavaş sürmüştür. Çünkü hem yasal düzenlemelerin eksikliği hem de hastaların forumlarda ve sosyal ağ sitelerinde kullandıkları ilaçlarla ilgili olumsuz konuşmaları ve yan etkilerden bahsetmeleri, ilaç firmalarının sosyal medya mecralarını kullanmasını geciktirmiştir. Bu yılın başlarında ve ortalarında FDA’nın yayımladığı kılavuzlar, ilaç endüstrilerinin sosyal medyanın kullanımına ilişkin endişelerini eskiye oranla azaltmıştır.

2014 yılı itibariyle FDA, ilaç firmalarının Facebook’ta paylaştığı ilaç bilgilerinin tamamlamaması için ilaç firmalarını uyarmaktadır. Böylece, yasal otoritelerden gelen kılavuzlar ve uyarılarla ilaç firmaları, Facebook üzerindeki varlıklarını şekillendirmeye devam etmektedir.

İlaç Sektöründe Facebook Kullanımı 

Facebook’ta ilaç firmalarının sayfalarındaki beğeni sayılarına baktığımızda Türkiye’den ve dünyadan en popüler ilaç şirketleri: Johnson & Johnson (J&J), Boehringer Ingelheim (BI), Pfizer, Abdi İbrahimGlaxoSmithKline (GSK), Novartis ve Bilim İlaçtır. Facebook sayfalarındaki beğeni sayıları popülerliği ve/veya başarıyı ölçen en önemli etmen olmasa da, bu firmalar için belirleyici bir payını göz ardı etmek mümkün değildir.

dünyadan Facebook'u kullanan ilaç firmaları

Grafikte gördüğünüz dünyaca ünlü ilaç şirketlerinin günümüzde Facebook’ta paylaştığı içerikler aşağıdaki gibidir:

–       Şirket haberleri ve şirket sosyal sorumluluk aktiviteleri

–       Şirket etkinlikleri

–       Videolar

–       İnfografikler

–       Kariyer fırsatları

–       Yaşanmış şirket çalışanları/hasta/doktor hikâyeleri

–       Sağlık sektörüyle ilgili geçmiş veya güncel gelişmeler

–       Uluslararası önemli günler ve haftalar (Dünya Zatürre Günü, Dünya AIDS Günü gibi)

hshfbb

Yukarıda gördüğünüz ilaç şirketlerine ait gönderiler, hedef kitleyle etkileşim içerisinde olmada ve farkındalık yaratmada başarılı sayılan örnekler arasındadır. Bunun yanı sıra, Facebook sayfalarında duyurulan yarışmalarda hedef kitle üzerinde güçlü ve akılda kalıcı bir etki yaratmaktadır. Böylece insanlar böyle yarışmalar ve aktivitelerle kendi içeriklerini üretebiliyor, katılım sağlıyor ve gönderilerini kendi çevrelerine de paylaşarak farkındalığı arttırmaya yardımcı oluyor. Aşağıdaki görselde Boehringer Ingelheim firmasının Instagram’da başlattığı fotoğraf yarışmasını Facebook sayfası üzerinden duyurduğu görseli görebilirsiniz.

boehringer ingelheim

Ayrıca dünyaca ünlü ilaç firmaları Facebook sayfaları üzerinden hayranlarını harekete geçiren günlük hayata dair sorular da sormaktadır. Bu sorular veya gönderiler eğlenceli, güncel ve dikkat çekici olmalıdır. Bir firmadan bireysel olarak yanıt almak, karşılığında müşterilerin üzerinde yüksek artı bir değer oluşmasını sağlar ve oluşan diyalog firmanın itibarının olumlu olarak sürdürülmesine yardımcı olur.  Aşağıda Johnson & Johnson firmasının Cadılar Bayramı haftasında, “Yarın Cadılar Bayramı! Çocuğunuzun bu yılki cadılar bayramı kostümü nedir?” sorusunu sorduğu gönderiyi görebilirsiniz.

johnson and johnson cadılar bayramı

İlaç endüstrisi içerisindeki düzenleme ve kurallar doğrultusunda ilaç firmalarının Facebook sayfalarından yorumlar bazı durumlarda kaldırılabilir. Dünyaca ünlü ilaç firmaları “Yorumuzunu Duvarımızda Göremediniz mi?”, “Yorumunuz Neden Yok?” (Comment Missing?) sekmelerinde hangi durumlar ve şartlar altında kullanıcı yorumlarının silindiğini anlaşılır ve samimi bir dille Facebook sayfalarında açıklamaktadırlar.

yorum pfizer

 

Yukarıda verilen örnekler ilaç firmalarının Facebook’u nasıl kullandığını ve insanlarla nasıl etkileşimde bulunduğunu bizlere göstermektedir. İlaç firmalarına katılımı/etkileşimi arttırmanın ve buna teşvik etmenin en kolay yolu sosyal medyada günlük hayata dair diyaloglar geliştirmek, yarışmalar ve oyunlar düzenlemek ve insanların beğenmesine neden olacak diğer aktivitelere yer vermektir.

Facebook bildiğimiz gibi insanlarla sadece mesajlaşmamızı sağlayan bir sosyal ağ değil, aynı zamanda sevdiğimiz/takip ettiğimiz marka ve firmalarla da etkileşimde bulunabildiğimiz bir dijital platformdur. İlaç firmaları hizmet verdiği insanların desteğini ve güvenini kazanmak istiyorsa, resmi Facebook sayfalarında tüketicilerle samimi bir diyalog kurmalı, yasal düzenlemelere bağlı kalarak tüketicilerini bilgilendirmeli ve tüketicilerine her zaman şeffaf olmalıdır.

 

Submit a Comment