Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2014 Medikal Teknoloji Pazarında Öne Çıkanlar

2014 Medikal Teknoloji Pazarında Öne Çıkanlar
Alperen Sözen

Medikal teknoloji pazarında 2014 yılının dijital sağlık alanında öne çıkan isimleri açıklandı. Bildiğimiz pek çok teknoloji ve dijital devinin yanı sıra yeni girişimcilerinde yer aldığı liste, insan hayatını kolaylaştıran inovatif fikirleri uygulamaya alan şirketleri kapsıyor. Kazananların bazıları şunlar:

proteus

  • Proteus Digital Health
    Proteus Digital Health sağlık sektörünün en önemli problemlerinden biri olan hastaların ilaç dozajlarına uyum sağlamalarını çözmek için, medikal teknoloji, ilaç, kablosuz teknoloji, giyilebilir teknoloji, bulut bilişim ve mobil sağlıktan faydalanıyor. Firmanın FDA onaylı sindirilebilir sensörü hastaların ilaç alımlarında, dozu aşıp aşmadıklarını ya da kaçırıp kaçırmadıklarını belirleyebiliyor. Anında geri bildirim ile bu veriler, hastanın ailesine, doktoruna ya da bakıcısına iletilebiliyor. Bu alanda geliştirmeye çalıştıkları projelerine yıl içerisinde 172 milyon dolar fon bulan firma, Kasım ayı içerisinde Oracle ile bir anlaşma imzaladı.

google

  • Google
    Apple ve Microsoft gibi teknoloji oyuncuları medikal teknoloji pazarının etrafında dans ederlerken, Google pazara ağırbaşlı girişiyle dikkat çekti. İnternet arama motoru devi, Ocak ayında Google X laboratuvarlarında glikoz seviyesini ölçebilen lensler üzerinde çalıştığını sektöre duyurdu. Temmuz’da ise Novartis’in Alcon göz bölümüyle teknolojinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için anlaşma imzalandı.

FDA-to-combine-all-of-its-quality-ops-under-a-new-super-office

  • FDA
    Birleşik Devletler düzenleyici kurumları ve medikal cihaz sektörü arasındaki soğuk ilişki, bu yıl yerini daha sıcak temaslara bıraktı. FDA‘in sosyal medya ve uygulamalara yönelik sektörün uyması gereken kuralların taslağını hazırlayarak yayımlaması, akıllı protezlerin kullanımına onay vermesi gibi pek çok gelişme; hem sektörün hızlı büyümesine hem de girişimcilerin daha fazla yatırım bulabilmesine neden oldu.

Medtronic SEEQ MCT System

  • Klinik Giyilebilir Teknoloji Firmaları
    Klinik alanda kullanılacak giyilebilir teknoloji ürünleri üreten firmalar da bu yılın kazananlarından. İlk çıkışı itibarı ile sadece fitness ve spor uygulamalarına yönelik geliştirilen giyilebilir cihazlar, sonraları kronik durumu olan hastaların kendi durumlarını daha rahat kontrol edebilmeleri için geliştirilmeye başlanmıştı. Chrono Therapeutics, hastaların sigarayı bırakmalarına yardım etmek için 132 milyon dolar para toplayarak programlanabilir deri altı ilaç teslim sistemi geliştirmeye başladı. Intel ve Michael J. Fox Parkinson Araştırmaları Vakfı bu yıl içerisinde Parkinson hastalığıyla savaşta, büyük veri ve giyilebilir teknolojiden yararlanmak için ortak bir projeye başladı. Medtronic firması da giyilebilir teknoloji dünyasına adım atarak, yapıştırılabilir bir kardiyak sensör geliştirdi. Sensör, 30 gün hiç çıkartmadan giyilebiliyor ve sürekli kardiyak takibe olanak sağlıyor.

Giyilebilir teknoloji, 2015 yılında da trend olmaya devam edecek. Küçük girişimcilerin yanı sıra büyük firmalar da bu alana büyük yatırımlar yapıyor. Tek başına Novartis‘in bu alanda pek çok geliştiriciyle ortak çalışması, GlaxoSmithKline’ın klinik deneylerde kullanılmak üzere giyilebilir teknoloji ürünlerini test etmesi 2015 yılında ve sonrasında da giyilebilir teknolojinin hız kesmeden bize büyük mucizeler getireceğini müjdeler nitelikte.

Submit a Comment